Институтът “Китай-ЦИЕ” е първият китайски тинк-танк, регистриран в Европа.

Хуан Пин, директор на Института за европейски изследвания към Китайската академия за социални науки, ще бъде президент на новооткрития институт. Уан Вейгуан, президент на Китайската академия на социалните науки, ще заеме мястото на почетен президент.

Ще бъдем много щастливи и готови да работим с експерти, учени и тинк-танкове от Унгария и други страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), за да насърчим взаимното разбирателство и интелектуалното сътрудничество“, каза Уанг. Той добави, че в рамките на механизма “16+1” институтът „Китай-ЦИЕ“ ще насърчава обмена на хора чрез изучаване, съвместно изследване, конференции, семинари и лекции.

Инициативата “16+1” е платформа, създадена през април 2012 г. от Китай и 16 страни от Централна и Източна Европа.

„Ще бъде създаден академичен комитет като водещи учени от Китай и страните от Централна и Източна Европа ще бъдат членове на комитета“, каза Уан.

Посланикът на Китай в Унгария Дюан Джиалонг заяви, че Институтът представлява творческа стъпка в задълбочаването на сътрудничеството между изследователските центрове в Китай и страните от ЦИЕ.

Президентът на Унгарската академия на науките Ласло Ловас изрази надежда, че Институтът ще предостави допълнителни възможности и нови източници, както за китайски, така и за централноевропейски изследователи да изпълнят своите научни интереси.

„Много съм горд, че Институтът ще се базира тук, в Будапеща“, каза Ловас.

Церемонията по откриването беше организирана от Китайската академия на социалните науки и Мрежата на тинк-танковете към инициативата „16+1“.

След церемонията по откриването експертите и учените обсъдиха общите предизвикателства и решения за сътрудничеството между Китай и ЦИЕ.