Акциите на Facebook се сринаха с близо 7% след старта на търговията на Уол стрийт с оглед на набиращ скорост скандал за неправомерното използване на личните данни на 50 милиона потребителите на водещата социална интернет медия.

Бурята около водещата социална медия се разрази през уикенда, след като американски и британски законодатели я обвиниха, че не е предоставила повече информация за това как фирмата за данни – Cambridge Analytica е получила достъп до информация за десетки милиони членове на социалната мрежа без тяхното изрично разрешение.

Разкрития на бившия служител на Cambridge Analytica Кристофър Уайли показват, че компанията е събрала данни за милиони хора, в повечето случаи без тяхно съгласие. В понеделник британският телевизионен канал „Channel 4“ показа видео от скрита камера, на което е заснет шефът на компанията Александър Никс, в което той разказва как екипът му може да дискредитира политици в интерес на своите клиенти.

Елизабет Денъм започна разследване на Cambridge Analytica за използването на данните на милиони потребители на Facebook, получени чрез онлайн тестове, с каквито мрежата е пълна.

Британският комисар по защита на информацията Елизабет Денъм поиска от Cambridge Analytica достъп до база-данните и сървърите й, но компанията отказа. Затова Денъм заяви, че ще поиска съдебна заповед за претърсването.

Cambridge Analytica се оправдава, че при получаването и обработката на данни са спазвани всички правила. Миналия петък обаче Facebook съобщи, че спира достъпа на Cambridge Analytica до платформите и данните й до края на собственото си разследване.

Притесненията за световна търговска война след наложените от Тръмп тарифи за вноса на стомана и на алуминий и инвеститорското напрежение преди стартиращото утре двудневно заседание на Фед се отразяват негативно и на други значими компании, като акциите на Caterpillar Inc. се понижават с повече от 3%, а на 3M Co. – с 1,76%.

Името на Cambridge Analytica се свързва с работата ѝ в полза на кампанията на Доналд Тръмп за президент на САЩ и кампанията Великобритания да напусне ЕС. В основата на методите ѝ за събиране и обработка на данни е методът на психометрията, или както още е наричана психография, която се фокусира върху измерването на психологични черти и личностни характеристики.

Проучванията доказват, че персонализирания подход има ефективност – до 63% повече кликове и до 1400 повече убедени, когато Facebook доставя рекламни кампании на хора спрямо интереса им.