Facebook обяви серия от мерки за по-стриктен контрол над политическата реклама, както и над някои много посещавани страници в мрежата.

Първата е, че отсега нататък всеки рекламодател, който иска да пусне политическа реклама, трябва да бъде проверен и да удостовери самоличността и местонахождението си. Ако не бъде одобрен, няма да има право да публикува. Такъв тип реклама освен това ще бъде обозначена, а рекламодателят ще трябва да посочи кой е източникът на финансиране.

„С важните избори, които предстоят в САЩ, Мексико, Бразилия, Индия, Пакистан и други страни през следващата година, един от приоритетите ми през 2018 г. е подкрепата за надеждното общуване и противодействието срещу манипулирането на избори“,

заяви лично изпълнителният директор на социалната мрежа Марк Зукърбърг в профила си.

Втората мярка се отнася до потвърждаване на самоличността на хората, управляващи страници с голям брой потребители. Целта е да се пресекат фалшивите профили и разпространението на фалшива информация. Заради това компанията ще наеме хиляди нови служители, които да работят интензивно преди ключовите избори по света през 2018 г.

„След като установихме руската намеса в изборите през 2016 г., разработихме успешно нови инструменти с оглед на изборите във Франция и Германия, както и в американския щат Алабама, които позволиха да отстраним десетки хиляди фалшиви профили“, коментира още Зукърбърг, като напомни, че през тази седмица бяха отстранени над 270 руски страници, някои от които принадлежат на руски медии.

Тези нови правила ще бъдат въведени първоначално в САЩ, а в следващите месеци и в останалата част от света. За по-голяма прозрачност в момента Facebook тества в Канада инструмент, чрез който потребителите ще могат да проверят всички реклами, качени на съответната страница. Facebook заяви, че работи с външни организации за изготвяне на списък от важни и полемични теми и ще ползва услугите на хиляди допълнителни служители, които да приложат новите мерки, с оглед на парламентарните избори през ноември 2018 г.

Facebook често бива критикувана за тромавата си политика по ограничаване на личните данни за разлика от Twitter например, където още миналото лято бе тествана функция за поставяне на флагове на фалшиви новини. Идеята там е потребителите да могат да изберат опцията за поставяне на флаг от падащо меню, което да се показва до постовете. В сегашния си вид инструментът е предназначен не само да докладва и да спре разпространението на фалшиви новини, но и да помогне за ограничаване на злоупотребата срещу потребители като жени и малцинствата.

Естеството на социалните мрежи дава възможността за разширяване на разпространението на дезинформация и ето защо трябва да има подобни инструменти, които да осъществяват контрол над споделеното съдържание.