Европейският съюз е разединен във виждането си за бъдещето на Западните Балкани, стана ясно след срещата на външните министри на страните-членки в София в края на миналата седмица.

От една страна, външният министър на Унгария Петер Сиярто призова да се ускори приемането на Сърбия и Черна гора в ЕС с надеждата, че това може да стане до 2022 г. Той дори предложи ускорена процедура със съкратени срокове за приемането на  двете страни.

Брюксел смята, че до 2025 г. най-добре подготвени за присъединяване към ЕС ще са Сърбия и Черна гора, но вратите са отворени и пред Албания, Босна и Херцеговина, Косово и Македония. За Унгария обаче, тази дата е прекалено далеч и Петер Сиярто не скри разочарованието си.

„Демократичните, проспериращи и сигурни Западни Балкани са от изключителна важност за ЕС“, коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след срещата.

В същото време, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отново изтъкна, че перспективата за членство е свързана с приключването на съществуващите гранични спорове в региона. Териториалните противоречия между страните от Западните Балкани трябва да бъдат решени задължително, преди да започне да се говори сериозно за членство в ЕС.

Председателят на ЕК изрази разочарование от продължаващия граничен спор между Хърватия и Словения, който не е бил решен преди влизането им в ЕС, и каза, че иска да се предотврати подобна опасност при другите потенциални членове на Евросъюза.

Сърбия например е категорична, че няма да подкрепи пълното признаване на независимостта на Косово в замяна на членство в Европейския съюз. Същевременно, Белград трябва да признае независимостта на Косово като условие за присъединяване към ЕС, заяви германският външен министър Зигмар Габриел.

Косово обяви независимост преди десет години и на 17 февруари страната отбеляза десетилетие от този акт. Белград обаче заявява, че никога няма да признае Косово, което е признато от 115 държави, включително 23 от страните- членки на ЕС. Германия бе една от първите държави, признали независимостта на Косово. Членството на Косово в ООН е блокирано от Русия и Китай.