Страните от Западните Балкани трябва да напреднат още, преди да се присъединят към ЕС. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Юнкер каза пред австрийския парламент, че не вижда страните от Западните Балкани в ЕС преди 2025 г.

В речта си Юнкер заяви, че Брекзит без сключване на споразумение ще бъде „пагубен“ както за ЕС, така и за Обединеното кралство. По думите му ЕС и неговият главен преговарящ за излизането на Великобритания от Съюза Мишел Барние работят усилено с британските си колеги, за да постигнат известен напредък по въпроса преди срещата на върха на ЕС на 18 октомври.

Той изрази надежда, че окончателно споразумение с Обединеното кралство ще бъде постигнато през ноември.

Като призна, че пътят за евроинтеграция на тези страни все още е дълъг и не предвижда присъединяване „преди 2025 г., най-рано“, Юнкер заяви, че ЕС може да предложи на страните от региона „икономическо пространство, в което те ще могат да се развиват, отчасти по същия начин, както когато ще бъдат членки един ден“. Но подчерта, че „всички гранични конфликти трябва да бъдат решени преди всякакво присъединяване“, така че да не се „внася в ЕС нестабилност, идваща от Западните Балкани“.

„Ако отнемем на Западните Балкани перспективата за присъединяване, ние ще видим там това, което вече видяхме през 90-те години, и то несъмнено скоро, отколкото късно“, предупреди Юнкер, намеквайки за кървавите конфликти в района през онзи период. Тогава пред погледа на безучастна Европа се проведоха войни и етническо прочистване, които и до днес остават необясними в много отношения.

По-рано този месец в Белград се проведе седмата среща на високо ниво „Европейски съюз – Югозападна Европа“. Заключението на участниците бе, че в момента страните от Западните Балкани имат безпрецедентна възможност за смели политически инициативи за насърчаване на иновациите и конкурентоспособността, както и повишаване на нивата на умения и образование, което трябва да допълни потенциала им за растеж и да подобри привлекателността им за инвестиции.

ЕС започна преговори за присъединяване със Сърбия и Черна гора; Албания и Македония на този етап трябва да се задоволят със статут на страни кандидатки, до който се надяват да достигнат Босна и Косово.