В края на този месец председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще посети за четири дни шестте държави от Западните Балкани, които са включени в европейската стратегия за разширяване.

Юнкер ще пътува до Сърбия, Черна гора, Косово, Босна и Херцеговина, Македония и Албания, като обиколката започва на 26 февруари. Крайната точка на пътуването ще е София, тъй като България е ротационен председател на Съвета на Европейския съюз.

Новата дипломатическа инициатива се явява и своеобразна подготовка за предстоящата среща на върху между правителствените глави на шестте държави от Западните Балкани и лидерите на ЕС, която ще се състои на 17 май в София.

Източник от европейските институции заяви, че посещението на Юнкер е заради “стратегическото местоположение на Западните Балкани, които рано или късно ще се присъединят към ЕС”. По думите му “геополитическото присъствие на Русия, Китай и Турция в региона нараства и е много важно влиянието на ЕС да бъде фокусирано там”.

Особен акцент ще бъде поставен върху контриране интересите на Москва. Според анализатори, Русия печели главно заради вътрешните проблеми на Балканите, не заради притегателната си сила, и Брюксел ще се опита да потърси консолидация именно в това отношение.

Макар че при поемане на поста на председател на ЕК през 2014 г. Юнкер заяви, че не се предвижда разширяване на ЕС в обозримо бъдеще, нов стратегически документ за Западните Балкани посочва, че Черна гора и Сърбия трябва да се присъединят до 2025 г.

“Процесът се основава на постигнат напредък – ако резултатите са налице, 2025 г. може да бъде реалистична дата”, допълва източникът, като подчертава, че датата е “перспектива, а не краен срок”.

Според него всички териториални въпроси, като например непризнаването на Косово от Сърбия, “трябва да бъдат решени” по това време.

Дузина държави членки на ЕС искат шестте страни от Западните Балкани да бъдат включени в политическите срещи на съюза още преди да са се присъединили към него.

В същото време обаче, миналият месец Испания, която не признава независимостта на Косово от Сърбия, заяви, че новата стратегия за Западните Балкани трябва да “направи ясно разграничение” между Косово и петте други кандидатки за Балканите. Четири други страни-членки на ЕС – Кипър, Гърция, Румъния и Словакия – също не признават Косово.