Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че не настоява за създаването на „европейска супердържава“. Изказването му бе насочено към външния министър на Великобритания Борис Джонсън.

Коментарът идва в отговор към Джонсън, който каза в Лондон, че Великобритания може и да продължи да се съобразява с някои правила на ЕС след Брекзит, но е решена да напусне съюза, чиито закони целят да „създадат всеобхватна европейска държава“.

„Британските политици – и лейбъристи, и тори – винаги са намирали тази амбиция за много трудна“, каза Джонсън. „Трудно е да се сближим с нашите традиции на независими парламентарни и правни системи, които датират от векове“, допълни той.

Запитан за забележките на външния министър,  Юнкер, който по същото време провеждаше пресконференция в Брюксел, отговори:

„Някои хора в британското политическо общество са против истината и претендират, че аз съм глупав, упорит федералист, че аз съм за европейска супердържава“, „Аз съм строго против европейската супердържава. Ние не сме Съединените американски щати, ние сме Европейският съюз, който е богат орган, защото имаме тези 27 или 28 държави.

„Европейският съюз не може да бъде изграден срещу волята на европейските народи, така че това е пълен абсурд“, завърши Юнкер.

Имиджът на Юнкер като властова фигура се подхранва от факта, че той е най-дълго управлявалият правителствен ръководител в Европейския съюз – 18 г. Той бе министър-председател на Люксембург от 20 януари 1995 г. до 4 декември 2013 г.

Юнкер каза още, че като една от дългосрочните перспективи за бъдещето на общността, е възможността председателите на ЕК и на Съвета на ЕС да бъдат директно избирани от европейските граждани. Той коментира още, че за съжаление гражданите в общността не се интересуват много от развитието на европейските институции.

Въпросът е важен с оглед избирането на наследник на Юнкер и сегашния състав на ЕК. На 5 юли 2014 г. Европейският парламент с тайно гласуване избра Юнкер на длъжността председател на Европейската комисия и той встъпи в длъжност през ноември същата година. Мандатът на Комисията „Юнкер“ изтича през есента на 2019 г.

Юнкер вече призова за по-бързото издигане на кандидати, за да има смислени дебати между тях. Европейският съвет номинира кандидат за председател на Комисията, който трябва да бъде одобрен с мнозинство от членовете на Европейския парламент. Ако европейските депутати отхвърлят кандидатурата, Съветът разполага с един месец, за да предложи нова.