Когато президентите на САЩ и Китай Доналд Тръмп и Си Дзинпин сe съберат за преговори на срещата на върха на Г-20 в края на този месец, търговските тарифи ще заемат началото на дневния ред.

По време на срещата на високо равнище на форума за Азиатско-Тихоокеанско икономическо сътрудничество през уикенда американският вицепрезидент Майк Пенс заплаши, че ще удвои тарифите, наложени на китайски стоки на стойност 250 милиарда долара, въпреки списък от търговски отстъпки, предлагани от китайска страна през последните дни. Търговията обаче не е единственото измерение на икономическите отношения между САЩ и Китай, нито е единствената възможност за реализиране на интересите на Пекин.

Една област, която получава все по-голямо внимание, е отношението на Китай към чуждестранните инвеститори. Китай наскоро постигна осезаем напредък в по-нататъшното отваряне на своята икономика към чуждестранните инвестиции, а американските компании като Tesla и ExxonMobil са сред първите от тези, които се възползват. Този аспект на американския ангажимент с Китай е от решаващо значение за постигането на свободната, справедлива и реципрочна връзка, към която Вашингтон се стреми и заслужава важно място на масата за преговори.

Докато Китай все още няма същата отвореност към чуждестранните инвестиции, наблюдавани в развитите икономики като Съединените щати, Пекин направи значителни подобрения през последните три години с положителни резултати за чуждестранните компании. Едно от тях е преминаването от „положителен“ към „негативен“ списък.

Съгласно предишната система, чуждите фирми имаха право да инвестират само в сектори, които част от позитивен списък на „насърчаваните“ сектори и всяка инвестиция изисква одобрение от правителството. Тези одобрения често са съчетани с официални ограничения (например изисквания за влизане в съвместно предприятие) или неофициални очаквания (като технология за споделяне). Съгласно новия режим, чуждестранните фирми понастоящем по подразбиране получават разрешение да инвестират във всички сектори, освен ако не са конкретно споменати в отрицателен списък на ограничените сектори. Освен това, за секторите, които не фигурират в тези списъци, фирмите не трябва да кандидатстват за одобрение, а са длъжни просто да регистрират своите инвестиции.

Втората значима промяна бе значително намаляване на секторите в отрицателния списък, като броят им спадна от 93 през 2016 г. на 63 през 2017 г. и едва 48 през 2018 г. Много наблюдатели са недоволни от този все още голям списък, но ситуацията се е подобрила в редица сектори, които са от значение за чуждестранните компании, включително производството на електрически автомобили, авиационното производство и някои финансови услуги.

И нищо не доказва по-добре успеха на новите регулации от възхода на Шанхай.

От началото на политиката за реформи и отваряне към света Шанхай е привлякъл 238 милиарда долара чуждестранни инвестиции. Благодарение на това финансиране в града са били реализирани 95 000 проекта, а само за миналата година стоте най-големи чужди компании там са реализирали приходи от близо 3 трилиона долара, което представлява ръст от 19 процента в сравнение с 2016 г. Техният износ и внос също се е увеличил е достигнал с 10 процента на годишна база, достигайки 170 милиарда долара през 2017 г.

През 2017 г. компаниите с чуждестранно участие са допринесли за формирането на над една четвърт от икономическата продукция на града и над една трета от данъчните приходи. Проучвания показват също, че повече от половината от тях разглеждат Китай като най-важен външен пазар.