Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в понеделник, че Сърбия трябва да разреши спорa с Косово в рамките на кандидатурата си за членство в Европейския съюз.

След среща със сръбския президент Александър Вучич, Юнкер коментира, че Сърбия е на прав път, но ЕС не може да приеме страна с нерешени териториални спорове. „Сърбия вече е изминала впечатляваща част от пътя си“ към ЕС, но има „редица проблеми, които все още не са решени“, каза Юнкер. Той даде примери с нуждата от съдебна реформа и по-добро спазване на върховенството на закона.

Юнкер е на посещение в Сърбия като част от обиколка в страни от Западните Балкани, които желаят да се присъединят към ЕС в момент, когато Русия се стреми да засили влиянието си в региона, особено в Сърбия. Посещението му идва, след като ЕС изготви нова стратегия за разширяване, в която се предвижда възможността Сърбия и Черна гора да станат новите членки на ЕС през 2025 г., отбелязва АП.

На свой ред сръбският премиер Вучич заяви, че призовава към компромис с Косово, чиято декларация за независимост от 2008 г. Белград не признава. „Трябва ни компромис, иначе ще продължим да живеем в миналото“, каза Вучич.

По думите на Юнкер, ЕС иска правно обвързващо споразумение между Сърбия и Косово, но съдържанието на документа зависи от тези две страни. Съюзът ще помага в преговорите за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина.

Председателят на ЕК вече посети Македония и Албания. След Сърбия той ще направи визити в Черна гора, Косово и Босна. Обиколката му ще завърши с участие в среща на върха на ЕС с регионални лидери в София на 1 март.

Сърбия подаде молба за членство в ЕС на 19 декември 2009 г., а на 1 март 2012 г. Европейският съвет ѝ даде статут на страна кандидатка. Преговорите за присъединяване започнаха през януари 2014 г. януари 2014 г. През миналия месец броят на поддръжниците на влизането на Сърбия в ЕС за първи път от четири години превиши 50 процента, посочи ново обществено проучване, проведено от Mинистерството на евроинтеграцията в Сърбия.

В края на 2017 г. сръбският президент Александър Вучич изрази желанието си страната да се ориентира към Европа.

„Сърбия се намира на пътя към Европа, но за разлика от другите страни в региона не желае да влиза в НАТО“, посочи Вучич тогава.