Половината от 20-те най-умни съвременни градове в света са в Китай и Съединените щати, показва ново проучване на Eden Strategy Institute и специалистите по урбанизация ONG&ONG.

Анализирайки над 140 града в световен мащаб, докладът отличава Топ 20 на градовете с най-умно управление. Класацията е изготвена на база на критерии като яснота на визията, лидерство, бюджет, предоставяне на финансови стимули и др.

На база на обстойния анализ на върха е поставена британската столица Лондон, следвана от Сингапур и Сеул. Нито една друга държава обаче не разполага с повече от един представител, докато Китай има цели 4 града, а САЩ – 6 града. Това са съответно Хонконг, Тайпе, Шънджън и Шанхай, както и Шарлът, Сиатъл, Чикаго, Сан Франциско, Бостън и Ню Йорк.

Очаквано, български град не присъства в Топ 50 на подреждането.

Подобрена Wi-Fi и широколентова връзка; мониторинг на качеството на въздуха; по-добро управление на водните ресурси; енергийна ефективност; навременен мониторинг и реакция при бедствия пък са характеристиките на интелигентните градове, от които гражданите се интересуват най-много.

Междувременно, почти три четвърти от държавните служители имат позитивна нагласа към развитието на интелигентните градове, като предвиждат редица предимства – икономии от оперативна ефективност; оптимизирано използване на ресурси; подобрени публични услуги и взаимодействие между гражданите; подобряване на процеса на вземане на решения; както и възможността за привличане на висококвалифицирани работници и фирми.

Интеграцията на умните технологии в ежедневието ни е следващата сложна стъпка в еволюционния пъзел и тя съвсем не се изчерпва само с покупката на съответните устройства в дома. „Поумняването“ най-често започва у дома, но процесът всъщност все повече обхваща цели квартали и дори градове.

Идеята за място, където информационният поток и координацията между градската инфраструктурата позволяват да се сложи край на повечето проблеми от градския живот, никога не е била по-важна и по-близо до реализацията си. В последните години редица големи градове се опитват да използват събраните бази данни и напредъка в технологиите, за да се борят с предизвикателства като градската престъпност, заплахите за общественото здраве, задръстванията, икономическото неравенство и др.