Председателят на СИДО Цън Цон и Георги Коритаров коментират търговската война между САЩ и Китай, както и срещата на върха между Китай и ръководството на Европейския съюз в предаването „Свободна зона“.

„Въпросът за човешките права в Китай е много сложен и чувствителен за ръководителите на страната. Неслучайно се избягва задълбочени разговори по тази тема при срещата между ЕС-Китай в Пекин, тъй като има достатъчно други важни въпроси, по които двете страни биха стигнали до консенсус много по-бързо и по-лесно.“, казва Цън Цон относно темата с човешките права в Китай и възможността на ЕС да повлия положително на Китай в тази насока.

„Икономическата и политическата обстановка в момента е добра възможност както за Китай да работи по-задълбочено с ЕС, така и за ЕС с Китай. Търговската война, която тръгва да води САЩ с ЕС и Китай е ключов момент за развитието на отношенията Китай-ЕС.“

Цън Цон казва, че формата на управление на Китай го прави по-издръжлив от САЩ при едно евентуално задълбочаване на търговската война между двете страни. Според него Китай може да си позволи да води политики и да чака резултатите от тях след 10-20 години, докато САЩ разчитат на действия и събития, които трябва да водят до по-бързи резултати.