Франция заяви, че ще въведе собствен данък за големите технологични фирми от 1 януари, след като на ниво ЕС усилията бяха провалени.

Независимо от всичко данъкът ще бъде въведен на 1 януари и ще бъде за цялата 2019 година. По думите на финансовия министър Бруно ле Майер новият налог се очаква да внесе в хазната около 500 млн. евро през идната година. В допълнение към облагането на преките продажби Франция ще изисква компаниите да плащат налог върху приходите от реклама, уебсайтове и препродаване на лични данни.

Франция заедно с Германия настояваше Европейската комисия да приеме подобни мерки за GAFA законодателството, кръстено именно на първите букви на Google, Apple, Facebook и Amazon, до края на тази година. Идеята обаче срещна отпор на страни като Ирландия, Чехия, Швеция и Финландия.

По-рано тази година Еврокомисията публикува предложение за 3% данък върху печалбите на големи интернет компании с глобални приходи над 750 милиона евро на година, като поне 50 млн. от тях трябва да са в рамките на ЕС. Мярката би засегнала компании като Google, Apple, Facebook и Amazon, както и други водещи дигитални услуги като Netflix и Spotify. Критици се опасяват, че евентуален европейски данък може да е в нарушение на международните правила за равно третиране на компаниите по света.

Данъчните реформи в ЕС трябва да бъдат одобрени от всички държави членки, за да влязат в сила. По-рано тази година Великобритания обяви, че планира да въведе данък върху дигиталните услуги от април 2020 г. след консултации.

Европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси заяви, че предложението за общоевропейски данък за технологичните гиганти „все още е на масата“ за преговори.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), група от водещи световни икономики, също работи по предложения за международна схема, която да регулира данъчното облагане на технологичните компании. Няколко държави, включително Великобритания, заявиха, че имат намерение да налагат нови данъци върху технологичните компании, тъй като са наясно с общественото недоволство от техния често слаб принос към икономиките, от които печелят пари.

Плановете са отговор на често сложните корпоративни структури, създадени от няколко компании, които извличат огромни приходи от големите европейски пазари, но им позволяват да намалят данъчните си сметки, като прехвърлят печалбите си към юрисдикции с ниски данъци.

Напредъкът както в ОИСР, така и във френско-германските предложения е бавен, което накара Франция да продължи едностранно напред.