Финансовите институции имат реалистични очаквания как ще обслужват клиенти от Европейския съюз, след като Великобритания напусне Съюза  догодина. Въпросните институции също така могат да се справят, ако се стигне до т.нар. „твърд” Брекзит без споразумение между Лондон и Брюксел.

Това каза заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, цитиран от агенция Reuters. Той подчерта, че думите му, че ЕС се подготвя и за твърд Брекзит, не трябва да бъдат възприемани от Лондон за заплаха.

Би било напълно безотговорно да създадем атмосфера да можем да кажем: не се безпокойте, всичко ще стане добре и гладко. Защото просто не знаем дали ще стане така”, коментира Катайнен.

По думите му Брюксел е предупредил финансовия сектор да се подготви както за „мек”, така и за „твърд”, Брекзит, въпреки че целта на ЕС е да постигне търговско споразумение с Великобритания, което да действа след излизането ѝ от Блока.

„Обратната връзка от финансовия сектор, че те са готови, разсъждават реалистично да не поемат прекален риск, тъй като техният дълг е да служат на клиентите си”, каза още зам.-председателят на ЕК.

Другият заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис коментира, че не наблюдава никаква финансова нестабилност заради Брекзит.

Прогнозите са, че компаниите във Великобритания и в Европейския съюз ще бъдат изправени пред допълнителни годишни разходи от 58 милиарда лири, ако не бъде постигната сделка за Брекзит, като най-засегнат ще е британският финансов сектор. При липса на споразумение с ЕС, търговията между Великобритания и държавите членки ще се осъществява по правилата и тарифите на Световната търговска организация.

Европейска инвестиционна банка е основната финансиращата институция на ЕС. Тя е самостоятелно юридическо лице и в нея като акционери участват страните-членки.

Главна цел на Банката е да допринася чрез собствени и набирани от капиталовите пазари ресурси за балансирано и устойчиво развитие на общия пазар в интерес на Общността. Към нея трябва да добавим още Европейската банка за възстановяване и развитие и Банка за развитие към Съвета на Европа, както и Европейската централна банка, която вече е централният надзорен орган за банките в еврозоната.