Британският премиер Тереза Мей увери, че е близо до договаряне с ЕС на условията, при които ще се осъществи Брекзит. В очаквана с огромен интерес реч в Меншън Хаус Мей заяви, че е време да бъдат приети „суровите факти” за икономическите последици от напускането на общността.

Посочвайки какво Великобритания иска от бъдещото икономическо сътрудничество с ЕС, Мей призна, че едва ли някоя от страните в преговорите ще получи точно това, което иска, но е оптимист, че споразумение ще бъде постигнато, защото интересът е общ.

По думите ѝ, Великобритания иска възможно “най-широко и най-дълбоко” партньорство с EC, което да покрива повече въпроси от всяко друго търговско споразумение, включително финансовите услуги.

По отношение провеждането на втори референдум, Мей категорично заяви, че решението за Брекзит няма да се преразглежда и допълни, че сега е ред на политиците изпълнят това, което е поискал от тях народът. Мей заяви, че страната й няма да приеме нито канадския, нито норвежкия модел на отношения с ЕС.

Премиерът изрази очакване реципрочният пазарен достъп да намалее след Брекзит.

“Това е неизбежно, защото Обединеното кралство напуска единния пазар и митническия съюз”, допълни Мей.

Тя отхвърли предложението Северна Ирландия да остане част от митническия съюз с цел гарантиране, че няма да има твърда граница с Ирландия след Брекзит, защото, по думите й, това ще разруши общия пазар в Обединеното кралство, което е неприемливо.

Дългоочакваната реч на британския премиер Тереза Мей за бъдещите отношения с Европейския съюз след Брекзит беше окачествена като “много откровена”, защото за първи път тя призна, че ще бъде трудно, но в същото време сложи край на спекулациите, че няма да има сделка. Прагматизмът в думите на Тереза Мей все пак дава някакъв повод за оптимизъм, въпреки че отново не бяха чути по-конкретни мерки по най-трудните въпроси.