Страните от Европейския съюз и Арабската лига настояват Йерусалим да бъде съвместна столица на Израел и бъдещата палестинска държава. Междувременно, САЩ се подготвя да премести своето посолство там – стъпка, която разбуни духовете в арабския свят.

В изказване по време на разговорите в понеделник между външните министри от ЕС и Арабската лига върховният представител на ЕС по външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини заяви, че „специалният статут и характер на града трябва да бъдат запазени“.

Тя каза, че и двата блока „много добре знаят“, че може да има само едно решение на двустранния конфликт, като те се състои в това израелците и палестинците да живеят един с друг в мир.

Разговорите идват в момент, когато Вашингтон се подготвя да премести своето посолство от Тел Авив в едно временно съоръжение, което ще отвори врати в Йерусалим през май. Това е поредното отхвърляне от страна на Съюза на решението на американския президент Доналд Тръмп от 6 декември 2017 г. да признае Йерусалим за столица на Израел.

9 правителства на страни от ЕС, сред които България, Швеция и Полша, вече са признали Палестина. Словения напоследък също дава знаци, че може да признае палестинската държава. Повечето правителства на страните от ЕС не признават израелските селища върху окупираните след войната през 1967 г. територии, сред които западният бряг на река Йордан, Източен Йерусалим и Голанските възвишения.

Като цяло обаче, 28-членният блок заявява, че това признаване трябва да бъде част от мирно споразумение. Всичко това показва двойнствената роля на ЕС, който едновременно е главен донор на палестинската автономия, но и най-голям търговки партньор на Израел.

Междувременно, на среща на съвета на министрите на външните работи на страните-членки на ЕС, провела се тази седмица в Брюксел, водещите дипломати обсъдиха перспективите пред Близкоизточния мирен процес със своите колеги от Палестинската автономия, Йордания, Египет, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Мароко, както и с генералния секретар на Лигата на арабските държави.

Първите дипломати на ЕС изразиха загриженост от продължаващата политическа криза във Венецуела, както и от тежката хуманитарна ситуация в страната. Изход от кризата може да бъде намерен само чрез приобщаващ политически диалог и постигане на съгласие между управляващи и опозиция по условията за провеждане на свободни, честни и демократични избори.

От българска страна, министър Захариева изрази становище, че партньорите на ЕС от Близкия изток би трябвало да увеличат финансовия си принос за Агенцията на ООН за палестинските бежанци.