Председателят на Съвета за икономически и дипломатически отношения и собственик на Тераленд Груп, г-н Цън Цон, присъства на българо-китайски уъркшоп, организиран от Дипломатическия институт към МВнР на Р България.

Официални гости от китайска страна бяха експерти от Института за европейски изследвания към Китайската академия за обществени науки – една от най-големите академични организации и изследователски център в Китай.

Заместник-директорът на института Луо Дзинхуей бе приветстван от г-жа Таня Михайлова – директор на БДИ.

От страна на Дипломатическия институт д-р Катранджиев и г-н Раковски представиха предизвикателствата и перспективите между двустранните политически, икономически, търговски и културни взаимоотношения.

Експертите от китайската делегация запознаха домакините с тяхната гледна точка относно отношенията между ЕС и Китай в контекста на формата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа „16+1“ и инициативата „Един пояс, един път“.

Що се касае до днешния ден и търговията с България, бяха посочени редица ключови, но слаби места, които обаче търпят перспективно развитие.

В България за успешни примери на китайски инвестиции се посочиха завода за асемблиране на автомобили в Ловеч и земеделските стопанства на Рубин Станево ЕООД, част от Тераленд Груп.