Няколко държави – членки на Европейския съюз обмислят дали да участват в срещата на върха за Западните Балкани през май в София, тъй като са против присъствието на Косово, една от потенциалните страни – кандидатки за еврочленство, на нея. Румъния, Кипър, Испания и Сърбия са близо до решение да не присъстват на важния международен форум.

Испанският премиер Мариано Рахой вече даде знак на срещата на европейските лидери миналия месец, че може да не присъства, защото Мадрид не признава Косово. През март Рахой заяви, че ще участва на неформалната вечеря на страните членки на 16 май, ден преди срещата на високо равнище в София, но за следващия ден заяви, че „имаме важен проблем – някои говорят за разширяване към страни, които не са признати, а това предизвиква притеснения“.

Останалите страни от ЕС, които не признават Косово, са Гърция, Кипър, Словакия и Румъния. Причината са техни вътрешни проблеми с регионите, които искат автономност. Въпросът е особено чувствителен след референдума за независимост на Каталуня.

Тези държави обмислят дипломатически ходове да покажат своите резерви на срещата за Западните Балкани, която ще се състои на 17 май. Един от вариантите е техни официални лица да вземат участие само е работната вечеря в деня преди срещата и друга държава членка да ги представлява на самия ден.

Сърбия, която е държава – кандидатка за членство в ЕС, също обмисля вариантите си. Във вторник сръбският президент Александър Вучич каза, че Белград изчаква резултата от разговорите между представители на Сърбия и Косово следващата седмица преди да вземе решение.

Сръбският премиер Ана Бърнабич заяви в понеделник, че евентуалното присъствие на представители на Косово в София е „политически абсурд“. Сърбия може да присъства, ако Прищина създаде асоциацията на сръбските общини в Косово в съгласие с постигнато по-рано споразумение с помощта на ЕС, допълни Бърнабич. Според някои анализатори обаче, Белград няма да пропусне форума, тъй като това е шанс Сърбия да излезе от известната международна изолация, в която се намира.

Косово обяви независимост през февруари 2008 г. До днес над 100 държави по света, включително и България признаха независимостта на бившата сръбска провинция. Сред тях са повечето страни от ЕС, но не и Испания, Румъния и Кипър. Интегрирането на Западните Балкани в ЕС е най-важният приоритет на българското европредседателство на Съвета на ЕС и подобен бойкот би бил предизвикателство пред уменията на българската дипломация.