Швейцарската компания за роботика ABB разкри, че ще инвестира 150 млн. долара за изграждането на модерна фабрика за роботи в Шанхай, която ще използва роботи за изграждане на други роботи.

Компанията ще разчита на своите роботи с една ръка YuMi, които досега сe използваха за дирижиране на оркестър. Новото амплоа на машината ще бъде в сглобяване на малки части, необходими за производството на индустриалните роботи. Освен това, АВВ планира да използва широко своя софтуер SafeMove2 в съоръжението, което според нея ще позволи на моделите ѝ YuMi и други автоматизирани машини да работят безопасно в непосредствена близост с човешкия персонал.

ABB казва, че целта ѝ е да превърне Шанхай в най-модерната фабрика за роботи в света. Тя дори ще разполага с център за научни изследвания и развитие, за да ускори работата на фирмата в изкуствен интелект. Освен това ще разшири видовете и вариантите на роботите, които компанията може да построи за китайски компании, включително за производители на автомобили и производители на електроника.

Китай е вторият по големина пазар на АВВ след Съединените щати, а новата фабрика може значително да разшири присъствието ѝ на пазара. Компанията очаква да отвори съоръжението от 75 000 квадратни метра до края на 2020 г.

Целта на ABB е да увеличи продажбите си на роботи в страната и да ограничи рисковете, които идват от търговските спорове между САЩ и Китай. От една страна са митата, които си налагат двете държави, а от друга – очакванията за забавяне при търсенето на електроника, авточасти и други елементи, които изискват автоматизирано производство и роботи.

В Китай работната сила от роботи се разширява, тъй като тенденцията е заплатите на работниците да се увеличават, а страната се стреми да се конкурира с по-голяма автоматизация. През 2017 г. един от всеки три произведени роботи в света е продаден в Китай. Това означава, че около 138 000 автоматизирани работници функционират там. В страната роботите вече изпълняват ежедневни задължения като доставки на стоки, продажби в супермаркети и дори възпитатели в детските градини, където най-малките се учат да общуват и свикват с машините.