Щабът на президента Тръмп отвърна в събота на появилите се неотдавна съобщения, че кампанията му за преизбиране през 2020 г. произвежда знамената си в Китай, като отрече доклади и снимки, които предполагат обратното.

Ройтерс съобщи по-рано тази седмица, че фабрика в Източен Китай е произвеждала хиляди банери „Keep America Great!“ за очакваната кампания за преизбиране на Тръмп за 2020 г.

Мениджърката на фабриката Яо Юанюан заяви, че се тревожи, че собствените тарифи на американския президент ще навредят на производството, но заяви, че не знае дали купувачите на плакатите и флагчетата са официално свързани с кампанията „Тръмп“ или Републиканската партия. Тя добавя, че нейната фабрика прави банери за Тръмп, откакто милионерът е кандидат-президент.

Но главният директор на кампанията за преизбиране Майкъл Гласнър заяви, че рекламните стоки са „100 процента произведени в САЩ“.

„Категорични сме, че цялата ни стока е 100 процента  произведена в САЩ“, казва Гласнър в изявление пред CNN. „Всеки продавач, който твърди, че има връзка с нас, в противен случай, лъже или нарушава защитените ни права за запазена марка.“

„Това важи за всички неотдавнашни фалшиви новини относно продуктите на Made in China за кампанията за 2020 г.“, добави той.

Подобен доклад по-рано този месец установи, че друга фабрика в провинция Женян в Китай уж съобщава, че произвежда малки сини и бели знамена за кампанията за преизбиране на Доналд Тръмп.

Данните на заводите изглеждат в противоречие с програмата „Купете американско, наемете американци“ (Buy American, Hire American) на Тръмп в условията на ескалираща търговска война с Китай.

Тръмп в интервю миналата седмица заяви, че е „готов да наложи“ тарифи и от 500 милиарда долара за Китай, след като вече наказа страната с поредица от увеличени тарифи.

Друг любопитен факт: Белият дом може да е използвал сребърни прибори, произведени в Китай, докато сервира освежаващи напитки на годишната продуктова витрина „Made in America“ миналата седмица – събитие, предназначено да покаже американски продукти.