Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да наложи мита за вноса на европейски автомобили, ако ЕС започне да преследва американските компании заради новите мита за вносната стомана и алуминий.

“Ако ЕС иска още повече да увеличи и без това високите си мита и бариери за американските компании, които оперират там, ние просто ще въведем мито за техните автомобили, които свободно влизат в САЩ. Те правят невъзможна продажбата на наши коли и други стоки на тяхна територия. Голям търговски дисбаланс!“, коментира Тръмп в Twitter.

В момента САЩ налагат мито от 2,5% за автомобилите и 25% за вановете и пикапите, идващи от Европа, докато ЕС поддържа данък от 10% за автомобилите, произведени в Съединените щати.

Германските автомобилни производители на автомобили Volkswagen, Daimler и BMW имат много заводи в САЩ, като само в Южна Каролина баварската компания дава работа на повече от 9000 души, което я превръща в един от най-големите работодатели в щата. Съединените щати представляват около 15% от световните продажби на марките Mercedes-Benz и BMW, 12% от продажбите на Audi и 5% от продажбите на VW.

В автомобилната индустрия САЩ имат дефицит от 22,3 млрд. долара с Германия и 7 млрд. долара с Великобритания.

Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер обяви, че ЕС ще отвърне на митата, обявени от САЩ,. „Това е крещяща намеса в търговията. Ние ще въведем съобразени със Световната търговска организация контрамерки, които да върнат баланса. Протекционизмът не може да бъде отговор на нашия общ проблем в стоманодобивния сектор. Това е безсмислено.“, заяви Юнкер.

Според европейския комисар по търговията Сесилия Малмстрьом митата ще имат негативно влияние върху световните пазари. Тя призова за консултации със САЩ възможно най-скоро.