Сръбският президент Александър Вучич заяви, че ще търси гаранция, че страната му ще се присъедини към ЕС през 2025 г. като част от всяко споразумение с Косово, което ще открие пътя на двете държави към общността.

„Ако някога стигнем до споразумение с Прищина, Сърбия трябва да получи ясна гаранция, че ще стане страна-членка на ЕС през 2025 г.“, заяви Вучич.

По думите му, преговорите за замени на територии с Косово могат да продължат и цяло десетилетие. Белград обаче иска да знае, че в края на процеса има реална перспектива за покана от Брюксел.

„Не мога да не се усмихна, когато слушам как хората опростяват нещата – ще ти дам три села, а в замяна ще взема шест села“, добавя Вучич.

Сметките обаче не са толкова прости не на последно място защото и самата международна общност е разделена по въпроса за размяна на територии – САЩ и някои представители на ЕС я подкрепят, а Германия, Русия и други се противопоставят. Предложението за размяна на територии, което е обсъждано в Белград и Прищина, предвижда Сърбия да поеме контрол над северната част на Косово, населена предимно със сърби. В замяна Прищина ще получи контрол над южни сръбски общини, населени предимно с албанци.

По-рано тази година стратегията на еврокомисията за Западните Балкани очерта Сърбия като страната с най-добра перспектива за членство до 2025 г., но даде да се разбере, че „перспектива“ не означава задължително присъединяване.

Вучич отхвърли и евентуалните страхове на другите държави в региона от споразумение между сърбите и албанците в Косово. В него той вижда само позитиви за Западните Балкани, които трябва да станат по-стабилни, силни и по-атрактивни икономически, а това ще е от полза за всички.

Кампанията за парламентарните избори в ЕС през май 2019 г. и надигането на крайнодесните политически партии в Европа също са фактори, които могат да попречат на Белград и Прищина да постигнат споразумение. Застъпници на евентуалната сделка между Белград и Прищина настояваха, че тя задължително ще включва признаване на Косово съгласно международното право.