Германия и САЩ защитиха „суверенното право“ на Косово за създаване на армия, въпреки заклеймяването на хода от Сърбия.

„Косово, като суверенна държава, има право да създава редовни въоръжени сили“, каза говорителят на германското външно министерство Райнер Бреул в петък (14 декември) в Берлин.

Американското посолство в Прищина изрази по-пълна подкрепа за постепенния преход към сила с мандат за териториална отбрана, както и суверенното право на Косово. САЩ по-рано тази година дадоха на армията 24 въоръжени превозни средства за Прищина и заявиха, че е „естествено Косово да бъде самостоятелна държава, която да има способност за самозащита“.

Изказванията идват малко след като косовските депутати гласуваха единодушно да преобразуват косовските сили за сигурност – леко въоръжеен корпус от 2500 мъже и жени – в професионална армия от 5000 войници.

Но НАТО, която има мироопазваща мисия от 4000 души в Косово, открито критикува решението за армия в рядък израз на несъгласие в западния алианс. Организацията смята решението за неподходящо в този момент и главният ѝ секретар Йенс Столтенберг обяви, че ще трябва да преразгледа ангажимента на НАТО в Косово.

Косово извърши това въпреки заплахата на Сърбия да нахлуе, ако е необходимо, за да защити етническите сърби от новите сили. Прищина реагира с редица тарифи за износа на Сърбия, които увеличи със 100 процента. Те са насочени към косовските сърби, които купуват стоки от Сърбия.

Германия и САЩ призоваха Косово да действа предпазливо и двете страни да покажат сдържаност. Косово не трябва да бъде „прекалено забързано“, а Сърбия не трябва да използва решението за армия като „претекст за по-нататъшно ескалиране“, каза говорителят на германското външно министерство.

„Регионалната стабилност изисква Косово да положи истински усилия за нормализиране на отношенията със съседната Сърбия“, се казва в изявлението на САЩ.

Сръбският президент Александър Вучич обяви, че ще инспектира войските си по границата с Косово през следващите дни.