През 2008 г. анонимен предприемач с псевдонима Сатоши Накамото създаде биткойн като децентрализирана система за дигитални разплащания между крайни потребители. Десет години и множество скокове в цената на криптовалутата, тя изглежда сякаш е издържала проверката на времето. Но наистина ли е толкова децентрализирана и устойчива на атаки?

Нов анализ на учени от университета „Принстън“ разкрива, че съдбата на биткойн до голяма степен е заложник на една велика сила: Китай.

Анализът посочва множество потенциални атаки и сътресения, които Китай може да извърши срещу валутата. Учените твърдят, че страната има средствата и мотивацията да проведе такива ходове и че дори вече влияе на биткойн мрежата по някои начини.

Причината за това е следната: биткойн системата се крепи на т.нар. копачи, които използват голям обем компютърни мощности, за да обработват транзакции и да създават нови биткойни. По сегашни данни, до 74 процента от тази изчислителна мощност е съсредоточена в Китай. Това теоретично позволява на китайските копачи колективно да съберат над 50 процента+1 от мощностите и на практика да установят контрол над цялата мрежа. Практичността и успеха на такава атака все още са противоречиви, признават учените.

Те твърдят, че чрез механизмите за наблюдение и контрол на интернет трафика, Китай може да упражнява влияние върху биткойн мрежата.

„Мощта на техническия капацитет за контрол на интернет у дома, който Китай има, може да отслаби позициите на биткойн, дори когато това не става нарочно“, пишат учените.

Според анализа, биткойн противоречи идеологически на разбирането за централизирано управление. Основното предимство на дигиталната валута е, че тя не разчита на централен елемент, за да функционира. Това свойство ще се промени драстично, ако един-единствен играч е в състояние да пречи на биткойн мрежата.

Това, разбира се, не може да стане толкова просто. Китай не упражнява директен контрол върху добива на биткойн на територията си.

Освен това, съществува и въпросът за мотивацията – защо ще иска Пекин да наруши баланса в деликатното пространство на кибер валутите? Kитaй бe пъpвaтa cтpaнa в cвeтa, ĸoятo oфициaлнo зaбpaни тъpгoвиятa нa биткойн и ocтaнaлитe ĸpиптoвaлyти с логичния аргумент, че те са финансово нестабилни и дори опасни.