Замразеният конфликт е в момента най-доброто развитие на събитията в Косово. Това смятат 63 процента от сръбските граждани, сочи социологическо проучване на агенция „Фактор плюс“.

Една пета от гражданите или по-точно 21 процента смятат, че най-доброто решение в този момент би бил договор, с който и сърбите, и албанците ще получат нещо и ще изгубят нещо, докато 9 процента са на мнение, че трябва на всяка цена да се постигне договор между Белград и Прищина. Седем процента нямат становище по въпроса, който както подчертава директорът на агенция „Фактор плюс“ Владимир Пеич, не се отнася до крайното решение, а до актуалната ситуация във връзка с Косово.

Проучването е било проведено от 1 до 7 юни сред представителна извадка от 1200 души на територията на Сърбия. Повечето от анкетираните граждани – 61 процента, смятат, че преговорите за Косово вървят в лоша посока за Сърбия; 30 процента нямат мнение по въпроса, а само 9 процента смятат, че преговорите вървят в добра посока.

Убедително мнозинство от гражданите на Сърбия смятат, че запазването на статуквото е по-добро от решенията, които се предлагат.

Това не е неуспех на кампанията на президента Александър Вучич, който настоява да се превъзмогне замразеният конфликт, а становище на гражданите, че няма решение, което в този момент би могло да задоволи Сърбия, посочва Пеич.

Повече от половината от анкетираните смятат, че Сърбия би трябвало военно да реагира, ако косовските сили окупират северната част на Косово, при което 36 процента смятат, че сръбската военна сила трябва да се употреби само в северната част на Косово, а според 16 процента – на цялата територия на Косово. Пеич посочва, че гражданите не виждат нито едно друго решение, с което да се защити сръбският народ в Косово, като територията в този случай е на втори план.

Междувременно, министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай отново посочи, че единственият начин да се разрешат въпросите между Косово и Сърбия е помирението между двата народа и признаването на независимостта на Косово от страна на Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич вече заяви, че очаква диалогът между Белград и Прищина да продължи в края на юни

Каквото и решение да се търси, Европейският съюз остава водещ в разговорите между Прищина и Белград – такова е признанието на Съединените щати в лицето на посланикът на САЩ в Сърбия Кайл Скот. САЩ и цялата международна общност трябва да имат роля в процеса на диалог, подкрепяйки устойчивия мир в региона, но на Брюксел се пада го да бъде продължи.