Американският президент Доналд Тръмп обяви, че историческия му разговор със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, който приключи със съвместното споразумение, е с „огромно“ значение.

Подписаният от двамата документ включва обещание от страна на Ким Чен-ун да освободи Корейския полуостров от ядрени оръжия. Но на извънредна медийна конференция по-късно, Тръмп обяви подробности, които не присъстваха в документа.

Той каза, че ще спре американските военни учения в Южна Корея – нещо, което широко се разглежда като отстъпка от страна на САЩ.

Заседанието беше първият път, когато настоящ американски президент се срещна с лидера на Северна Корея и постигна забележителен обрат за двете страни.

Миналата година двамата лидери разменяха обиди, докато Северна Корея проведе няколко теста за балистични ракети в разрез с международната общност.

За двата мъже срещата донесе много, както и неизбежния значителен риск. Срещата се разглежда от Северна Корея като начин за привеждане на легитимността в страна, отдавна смятана за изгнаник на международната арена. Ако Тръмп успее да разреши ядрената заплаха на север, той би постигнал нещо, до което никой от предшествениците му не се е приближил.

Срещата на върха се фокусира именно върху ядреното разоръжаване и намаляването на напрежението. В споразумението се казва, че двете страни ще си сътрудничат за „нови отношения“, а САЩ ще предоставят „гаранции за сигурността“ на Северна Корея.

По отношение на ядрените оръжия Ким Чен-ун потвърди „твърдия си и непоколебим ангажимент“ за пълна демилитаризация на Корейския полуостров, що се отнася до тези оръжия. Наблюдатели казват, че документът не е достатъчно ясен и конкретен, особено по отношение на начина, по който ще бъде постигнато това.

Въпреки това, след като говори с репортери, Доналд Тръмп каза, че САЩ ще спрат „провокативните“ военни игри, които водят с Южна Корея. Той заяви, че иска да види как американските войски се изтеглят от Юга. Говорител на американските сили заяви, че все още не е получил нови насоки за подобни маневри.

Относно ядреното разоръжаване, той каза, че Ким Чен-ун се е съгласил да бъде „проверен“ – ключово искане от САЩ преди срещата. Американският президент посочи още, че севернокорейският лидер също се е съгласил да унищожи „основен полигон за тестване на ракети“. Но Тръмп подчерта, че санкциите ще останат в сила за сега и „че не сме се отказали от нищо“.

Реакцията на международната общност до голяма степен бе положителна. Южнокорейският президент Мун Дже-Ин, който проведе свое собствено заседание с Ким по-рано тази година, заяви, че „двете Кореи и САЩ ще напишат нова история на мира и сътрудничеството“. Негов говорител обаче също заяви, че „точното значение и намерение“ на казаното от Тръмп „трябва тепърва да бъде оценено“.

Китай, единственият значителен дипломатически и икономически съюзник на Северна Корея, също заяви, че срещата създава „нова история“. Министерството на външните работи изтъкна, че санкциите за Северна Корея могат да бъдат облекчени, ако Пхенян се придържа към резолюциите на ООН.

Японският премиер Шиндзо Абе похвали „лидерството и усилията“ на президента Тръмп, заявявайки, че подкрепя обещанието на Северна Корея за ядрена демилитаризация като „стъпка към цялостното разрешаване на проблемите около Северна Корея“.

Русия обаче предупреди, че „малките подробности са от голямо значение“, а Иран призова Северна Корея да не се доверява на САЩ.