София е на второ място в Европа по ръст на чуждестранните посетители, пренощували в града през 2017 г., в сравнение с предходната година. Това сочат резултатите от Глобалния индекс на най-посещаваните градове на Mastercard, обявиха от компанията. Индексът се базира на ключови данни за най-бързо развиващите се дестинации и по-задълбочено разбиране за това защо хората пътуват, колко и как те харчат средства в различните държави.

С 15.2 процента ръст спрямо 2016 г. столицата на България се нарежда веднага след Истанбул (16.8 процента) и пред някои от най-популярните туристически дестинации като Лисабон (14.6 процента), Париж (13.1 процента), Мюнхен (12.9 процента) и Варшава (12.3 процента).

По отношение на чуждестранните посетители, пренощували в града за периода 2009 – 2017 г., София е на пето място в Европа. С 9.0 процента средногодишен ръст столицата на България се нарежда веднага след Букурещ (10.3 процента), Лисабон (10.6 процента), Минск (10.0 процента) и Санта-Круз-де-ла-Палма (9.3 процента).

През последното десетилетие Глобалният индекс на най-посещаваните градове на Mastercard представя важни данни за пътуванията в различни точки на света. През 2017 г. най-предпочитаните дестинации са Банкок, Лондон и Париж, което подчертава значението на стабилната инфраструктура, предлагането на възможности за бизнес и за развлечения и не на последно място – присъствието на силна местна култура.

Не всички дестинации обаче са равнопоставени, що се отнася до направените разходи от чуждестранните посетители по време на престоя им. Дубай продължава да е на първо място в класацията, базирана на среднодневен разход, направен от посетител на града, със сумата от 537 долара. В тази класация освен очакваните дестинации за първи път се появяват Мека в Саудитска Арабия (второ място), Палма де Майорка в Испания и Пукет в Тайланд. Истанбул, който е сред най-посещаваните градове, обаче е с най-нисък показател от 108 долара.

Междувременно от данните се вижда и че туристите, посетили българската столица, са увеличили и разходите, които правят по време на престоя си. У нас, почти 20 процента е ръстът на разходите, които международните посетители са направили в София само за последните две години. Въпреки това, все още остават много нерешени въпроси и проблеми пред това столицата ни да отговори на нарасналия приток на хора от страната и от чужбина и да се превърне в облагороден и модерен град.