Член на Европейската комисия от Словакия обяви кандидатурата си за наследник на сегашния председател на институцията Жан-Клод Юнкер.

Марош Шефчович каза, че ще търси номинация от лявоцентристката група на социалистите и демократите в Европейския парламент. В момента Шефчович е заместник-председател на Комисията, оглавявана от Жан-Клод Юнкер.

Ако бъде одобрен от страните-членки на ЕС и Европарламента, той ще заеме председателското място през ноември догодина.

Именно с Шефчович в качеството му на комисар с ресор „Енергиен съюз“ се срещна председателят на БСП Корнелия Нинова на 4 юни Братислава. Заедно те коментираха, че проектът „Белене“ е важен за България и ЕС. Шефчович изрази позиция, че българското правителство трябва да подготви и представи икономическа и финансова обосновка на проекта и да ги представи в Комисията.

През март Шефчович имаше среща и с държавния глава Румен Радев, на която двамата определиха енергийната политика като ключов фактор за глобалната сигурност. Те потвърдиха готовността на страната ни да подкрепя инициативите за газова свързаност в ЕС, за намаляване на зависимостта в енергетиката и за „чиста и зелена“ икономика.

Самият Марош Шефчович e с дипломатическо образование от Москва, което го прави интересна фигура на фона на постоянното търсене на балнс в отношенията между Евросъюза и Русия. Именно опитът му в енергийната политика може да се окаже ключов за постигането на допирни точки в тази ключова област. Марош Шефчович учи в Икономическия университет в Братислава и завършва специалност „Международни отношения“ в Московския държавен институт по международни отношения. Заема различни дипломатически постове от 1991 г. Бил е също изпълняващ длъжността европейски комисар по здравеопазването и потребителската политика (16 октомври – 28 ноември 2012), както и европейски комисар по образованието, обучението, културата и младежта (1 октомври 2009 – 10 февруари 2010).

Сред другите възможни претенденти за поста са главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние, управляващият директор на МВФ Кристин Лагард и еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестегер.