Министър-председателката на Великобритания Тереза Мей приключи 3-дневна ключова визита в Китай, целта на която бе да разшири икономическите перспективи пред страната си след Брекзит.

По време на срещата си с китайския лидер Си Дзинпин, тя заяви, че иска „да развие още повече глобалното стратегическо партньорство“ с Китай. По думите на Мей, след Брекзит Великобритания вече гледа повече напред и има възможност да развива независима търговска политика. С нея пътуваше делегация от 50 британски бизнесмени.

От своя страна, Пекин похвали „прагматизма“ на Тереза Мей, която деликатно пренебрегна призиви да повдигне проблема с правата на човека и Хонконг по време на тридневната си визита в азиатската страна. Западни медии и активисти в Хонконг призоваваха Мей да разкритикува Пекин и Великобритания да окаже натиск върху Китай, но тя не се подаде.

Вместо това, акцентът върху разговорите бе изключително върху икономическата тематика.

Договорени бяха cдeлĸи нa cтoйнocт пoвeчe oт 9.3 млpд. пayндa (13.26 млрд. щ.д.) и 2500 нoви paбoтни мecтa в Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo. Kитaйcĸитe инвecтиции и в момента пoмaгaт нa Beлиĸoбpитaния дa paзвивa инфpacтpyĸтypa и дa cъздaвa paбoтни мecтa, ĸaтo oĸoлo 50 000 бpитaнcĸи пpeдпpиятия внacят cтoĸи oт Kитaй, a пoвeчe oт 10 000 пpoдaвaт cтoĸитe cи в Kитaй. Caмo бpитaнcĸитe фиpми зa финaнcoви ycлyги ocигypявaт cдeлĸи нa cтoйнocт нaд 1 млpд. пayндa и дocтъп дo ĸитaйcĸия пaзap, ĸoeтo щe oтвopи 890 paбoтни мecтa.

В края на срещата, Meй зaяви, чe Beлиĸoбpитaния пoдĸpeпя идeятa нa Cи Цзинпин зa глoбaлизaциятa и зa пo-oтвopeнa ĸитaйcĸa иĸoнoмиĸa. Пекин пък вижда в Брекзит „стратегическа възможност“ за засилване на взаимното сътрудничество.

Така визитата на Мей може и трябва да се разглежда като важен момент в пост-Брекзит външнополитическата и икономическа ориентация на Лондон, принуден да търси диверсификация и нови партньори.

Не всички обаче са на това мнение. Някои анализатори смятат, че Брекзит е подкопал сериозно позициите на Лондон пред Пекин, където в миналото считаха Великобритания за ключов партньор от Европейския съюз. Според тях, Китай най-вероятно ще види в Мей послушен лидер, който е слаб и има нужда от нещо конкретно, което създава уязвимост.

Независимо от това, сухите икономически цифри и положителните разговори бележат добри резултати от визитата. Сега, когато тя вече приключи, темата „Брекзит“ отново се връща на първостепенно място. Добрата новина е, че вакуумът в търговските връзки на Лондон след Брекзит вече е поне частично покрит.