Анкара е открита за реформи в ключови закони по сигурността, за които Европейският съюз настоява отдавна, потвърди турският посланик в Брюксел.

Реформата е сред изискванията, поставени от ЕС, които трябва да бъдат покрити, преди да се вдигнат визовите ограничения за турски граждани, пътуващи на територията на Съюза.

От гледна точка на ЕС, Турция трябва да изпълни 72 задължителни изисквания, за да има либерализиран визов режим за гражданите ѝ на европейска територия. По информация от 2016 г., която е актуална и сега, все още не са изпълнени 7 ключови изисквания.

Сред тях са подобряване на биометричните паспорти на турските граждани съгласно изискванията за сигурност на ЕС; адекватни мерки за предотвратяване на корупция; законодателство, отговарящо на стандартите на ЕС за защита на личните данни и личната информация; ревизия на турското антитерористично законодателство, така че дефиницията за тероризъм в Турция да отговаря на тази на ЕС и др.

Според Анкара, антитерористичните закони на Турция вече могат да бъдат променени предвид факта, че страната постепенно се справя с последиците от неуспешния преврат отпреди две години.

Турския президент Реджеп Ердоган обяви, че очаква „лидерите на ЕС да премахнат в най- скоро време изкуствено наложените пречки по отношение на европейското членство на Турция, както и да заемат конструктивна позиция, така че членството на Турция в ЕС да не е жертва за уреждане на вътрешнополитически сметки“.

Според турския лидер, ключов момент за това развитие ще бъде планираната за март в град Варна среща на върха на ЕС в рамките на българското председателство.

Ердоган е категоричен, че „желанието на Турция е за пълноправно членство. Други опции извън тази са далеч от нас и няма да ни задоволят.

Визовият въпрос е един от двата важни проблема, по които Анкара и Брюксел все още търсят съгласие. Другият е свързан с овладяването на миграционния поток от Близкия изток, Северна Африка и Централна Азия. Турция обяви, че вече иска още 3 милиарда евро по споразумението за миграцията, което сключи с ЕС в разгара на бежанската криза.

Турция обещава, че ще гарантира безопасно завръщане на сирийските бежанци в домовете им, след като границата бъде прочистена. Преди това обаче, тя ще прочисти от терористи цялата си граница със Сирия, закани се Ердоган, давайки знак, че продължаващата турска офанзива срещу сирийския район Африн може да се разшири още.