В София днес бе проведена международна конференция на тема „Черноморското измерение на инициативата „Един пояс, един път“, организирана от Дипломатическия институт към министъра на външните работи и Мрежата от изследователски центрове „16+1“ под патронажа на министър-председателя на Република България, г-н Бойко Борисов.

Председателят на Съвета за икономически и дипломатически отношения и собственик на Тераленд Груп, г-н Цън Цон, произнесе реч, в която наблегна на културните взаимоотношения между Китай и България и призова за повече интеграция на китайската история, култура, традиции и ценности в България.

Обърна внимание също на възходите на българската история, толерантността на българския народ и потенциала на България като част от Черноморския регион в инициативите „Един пояс, един път“ и „16+1“.

В официалното откриване в подкрепа на конференцията се изказаха директорът на Дипломатическия институтг-жа Таня Михайлова, заместник-министърът на МВнР –  г-н Георг Георгиев, посланикът на Китайска народна република – Н.Пр. г-н Джан Хайджоу, д-р Соломон Паси – министър на външните работи (2001-2005) и проф. Лиу Цуокуей – директор на Секретариата на Мрежата от изследователски центрове „16+1” към Китайската академия за обществени науки.

Зам.-министърът на външните работи подчерта, че България е една от първите страни от ЕС, подписала на правителствено равнище с КНР Меморандум за съвместно насърчаване на инициативата „Един пояс, един път“ през ноември 2015 г. по време на Петата среща на високо равнище на форума „16+1” в град Суджоу.

Г-жа Михайлова поясни, че Дипломатическия институт инициира провеждането на днешната конференция с цел популяризиране на Новия път на коприната, който е слабо известен у нас, както и ползите, които България може да извлече от активното й участие по инициативата „Един пояс, един път“ и възможността пред страната да се възползва от неговия инвестиционен, инфраструктурен и културно-цивилизационен потенциал.

В панелите на конференцията участваха също:

  • д-р Валентин Катранджиев – главен експерт, Дипломатически институт;
  • г-н Стилиян Раковски – младши експерт, Дипломатически институт;
  • г-жа Ирина Белева – основател, Българо-китайската асоциация за бизнес развитие, генерален консул на България в Шанхай (2011-2015);
  • д-р Лон Джин – заместник-директор, Център за европейски изследвания към Шанхайския институт за международни изследвания;
  • проф. Тиен Дъвън – директор, Департамент за европейски социални и културни изследвания в Института за европейски изследвания към КАОН, както и експерти от България, Иран, Румъния, Азербайджан и др.

Официални гости на събитието бяха представители от над 30 дипломатически мисии в България, българо-китайски асоциации, Министерството на културата, Министерството на земеделието и храните, Асоциация на индустриалния капитал в България, Българската агенция за инвестиции и др.

Конференцията бе отразена от български и китайски медии.

В официално обръщение г-жа Михайлова изказа благодарности към Съвета за икономически и дипломатически отношения, дружество “Специализирани бизнес системи” АД и посолството на Китайска народна република за тяхната финансова подкрепа.