Русия сега е „много по-голяма заплаха“ за националната сигурност на Обединеното кралство, отколкото „Ислямска държава“, казва ръководителят на британската армия.

Ген. Марк Карлтън-Смит заяви, че Великобритания „не може да стои спокойна срещу заплахата, която представлява Русия“.

„Руснаците се стремят да използват уязвимостта и слабостта, където и когато ги открият“, категоричен е той.

Великобритания обвинява Русия за отравянето в Салисбъри и няколко кибератаки. През март бившият руски шпионин Сергей Скрипал, който продаде тайни на МИ6, и дъщеря му Юлия оцеляха, като бяха отровени. Русия отрича каквото и да било участие в отравянето на Скрипал и описва обвиненията в кибератака като „богата фантазия“. На свой ред, Москва обвини британските власти в русофобия, подвеждане на международната общност и гражданите на Обединеното кралство и подклаждане на „отвратителната антируска истерия“.

Коментарите на ген. Карлтън-Смит следват подобни забележки, направени по-рано тази година от секретаря на отбраната на Великобритания Гавин Уилямсън.

През октомври правителството на Обединеното кралство също обвини руската служба за военно разузнаване ГРУ, че стои зад четири големи кибератаки срещу цели като Демократическата партия на САЩ и малка телевизионна мрежа във Великобритания.

В първото си интервю, откакто бе назначен за началник на Генералния щаб през юни, ген. Карлтън-Смит заяви, че Русия е „безспорно“ по-голяма заплаха от ислямските терористични групи като „Ал Кайда“ и „Ислямска държава“.

„Русия предприе систематични усилия за идентифициране и използване на западните уязвимости, особено в някои от нетрадиционните области като киберпространството, космоса и подводните войни“, казва той.

„Не можем да смe безучастни при заплахата, която Русия поставя или да я оставим без отговор“, завършва ген. Марк Карлтън-Смит.

54-годишният бивш командир от SAS завършва военната академия в Сандхърст през последните години на Студената война. Той ръководи търсенето на Осама бин Ладен след терористичните нападения от 11 септември и застана начело на кампанията на Великобритания за борбата с „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия.