Китайска банка отвори в Шанхай клон, оборудван със софтуер за сканиране на лица, стая за виртуална реалност и говорещи роботи, предлагайки напълно автоматизирани банкови услуги.

Клонът на China Construction Bank, открит в шанхайския район Хуанпу миналата седмица, бе ознаменуван като първата банка без персонал в Китай.

Банката е държавна и си е поставила за цел да направи банкирането по-удобно и ефективно. Анализаторите обаче са скептични, отбелязвайки, че използваните технологии всъщност правят малко за автоматизиране на банковите услуги отвъд обикновените банкомати и онлайн банкирането.

Въпреки това банката привлича тълпи от клиенти с високотехнологичното си оборудване. При идването на нов посетител, робот сканира личната му карта и му дава номер за реда на обслужване. Всяко следващо посещение става само със сканиране на лицето на клиента.

Вече вътре в офиса, втори робот отговаря на запитвания, а умни банкомати се занимават с операции като откриване на сметка, парични преводи, транзакции в чужди валути и дори сериозни задачи като управление на личния капитал. Екраните са покрити с QR кодове, чрез които посетителите плащат за продукти и услуги. Машина за виртуална реалност показва на проявилите интерес предложенията за наеми на жилища, а за развлечение може да поиграете на игри с добавена реалност.

Онези, които все пак се нуждаят от човешки контакт, могат да се възползват от уединена стая, която предлага видео връзка с мениджър клиенти.

Традиционните китайски банки са поставени под натиск от конкурентите им, работещи онлайн, и приложенията за мобилни плащания, които дават възможност на потребителите да плащат за купуваните стоки чрез смартфоните си. China Construction Bank е вторият най-голям заемодател в Китай по размери на активите.