Русия заплаши да използва ветото си на ООН, за да блокира промяната на името на Македония в сделката с Гърция, след като македонският референдум за споразумението се провали поради ниската избирателна активност.

„Македонските избиратели избраха бойкотирането на решенията“, а Русия „като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН наблюдава развитието на събитията“, заяви външното министерство. Целта на сделката е Македония да се присъедини към НАТО през следващата година – нещо, което не може да остави Москва равнодушна.

Западните лидери вече изразиха подкрепата си за споразумението, но Москва намекна, че може да да наложи вето на договора в Съвета за сигурност на ООН. Русия посочва, че избирателната активност е направила резултата недействителен, като добавя, че заключенията от преговорите между Атина и Скопие могат в крайна сметка да бъдат обсъдени в Съвета за сигурност на ООН.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи „историческа възможност“, но подчерта, че единственият начин за присъединяване на Бившата югославска република Македония към алианса е чрез прилагане на промяната в името.

Самият Зоран Заев трябва да привлече още 11 гласа, да се съберат 80, за да промени конституцията и да подготви пътя за присъединяването на страната му към НАТО и Европейския съюз. Според някои наблюдатели, причините за резултатите от референдума в Македония са в обединяването на двата въпроса – за договора с Гърция, и за влизане в НАТО и ЕС.

Ако договорът с Гърция не бъде одобрен, Македония няма шанс да влезе в НАТО и ЕС, казват обаче представителите на правителството в Скопие и така доказват, че формулировката на въпроса за референдума е не само технически коректна, но и с огромен заряд. Но политическата опозиция срещу сделката остава силна.

Сделката продължава да създава спорове и в Гърция, включително и сред коалиционните партньори на министър-председателя Алексис Ципрас.

Така дни след референдума, който можеше да реши всичко, перспективите и дори самото бъдеще на Македония изглеждат по-неясно от когато и да било. В Скопие трябва да се случат сериозни трансформации, защото иначе сделката с Гърция ще пропадне, а членството в ЕС и НАТО ще се отдалечи безкрайно.