Китайската телекомуникационна компания Huawei обяви, че е „изненадана и разочарована“, че заместник-председателят на Европейската комисия Андрус Ансип каза, че Европа трябва да се тревожи, че китайските разузнавателни служби имат достъп до информация, изпратена чрез продукти на Huawei.

„Категорично отхвърляме всяко твърдение, че може да поставим някаква заплаха за сигурността“, казва Huawei в изявление. Компанията изтъква, че никое правителство не е поискало от нея да инсталира никакви задни вратички (backdoors) в устройствата ѝ.

Еврокомисарят по цифровите технологии Андрус Ансип заяви миналата седмица, че „трябва да се притесняваме“ за китайските телекомуникационни компании като Huawei. Той беше запитан за статута на компанията, след като канадските власти арестуваха главния финансов директор на Huawei.

„Те [Huawei] трябва да си сътрудничат със своите разузнавателни служби“, посочи тогава Ансип. Той добави, че някои китайски фирми са принудени да инсталират така наречените „задни вратички“ в смартфоните, чрез които се оставя възможност за отдалечен и неправомерен достъп до потребителските данни.

„Винаги съм бил против тези задължителни задни вратички като практика“, изтъкна той.

Арестуването на висша ръководителка на Huawei повиши залозите в засилващата се битка между САЩ и Китай за технологично надмощие. Мън Уанжоу, която е дъщеря на основателя на компанията Рен Джънфей, бе арестувана във Ванкувър във връзка с потенциално нарушаване на санкциите срещу Иран.

Huawei е един от най-големите световни производители на смартфони и мрежово оборудване. Компанията е в основата на амбициите на Китай да намали зависимостта си от чуждестранни технологии и да се превърне в иновационен лидер. Страната налива стотици милиарди долари в своя план „Made in China 2025“, чиято цел е Китай да стане световен лидер в отрасли като роботика, електрически автомобили и компютърни чипове. Въвеждането на 5G безжична технология, която зависи от Huawei, е основен приоритет.

Съединените щати, междувременно, вече изясниха, че възнамеряват да отвърнат на нарастващата технологична мощ на Китай, за да запазят американското господство.

„САЩ се опитват да направят всичко възможно, за да спрат разширяването на Huawei в света, просто защото фирмата е лидерът при конкурентните технологични компании в Китай“, се казва в редакционна статия в държавния вестник China Daily.