Със сделка за изкупуване на български тютюн завърши седмата среща на върха във формат „16+1” между Китай и страните от Централна и Източна Европав София. Бяха подписани множество двустранни споразумения между 16-те държави и Китай, а една конкретна сделка беше обявена с България – става въпрос за изкупуване на сушени тютюневи листа.

Китай ще създаде и център за земеделие и туризъм в непостроения „умен град“ край Елин Пелин. Строителните дейности се възлагат на China Construction. Енергетика, инфраструктура, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост са други области, от които се интересуват представители на китайски бизнес.

София е първата спирка от европейската обиколка на китайския министър-председател Ли Къцян, а изказванията му, че Пекин не цели по никакъв начин да разклати позициите на ЕС, целят едно – да подготвят почвата за срещата на върха Европейски съюз-Китай и за разговори с германския канцлер Ангела Меркел, които идват на фона на въведените от Съединените щати мита срещу китайски и европейски стоки.

„Няма конфликт между стратегическите интереси на Китай и Европа. Ние разглеждаме Европейския съюз като партньор в един многостранен свят“, заяви Ли Къцян. Официален Пекин е категоричен, че възнамерява да спазва правилата на ЕС в търговията и инвестициите и че ще отвори пазара си за европейски стоки и инвестиции, особено за селскостопанска продукция. Не трябва да забравяме и широкия контекст, в рамките на който се проведе форумът. Загрижен от евентуално катастрофално свиване на основния си експортен пазар и вероятна продължителна търговска война, Китай търси алтернатива и съюзник. Последните две срещи на върха с ЕС не произведоха съвместни изявления именно заради несъгласия между партньорите по международната търговия. Днес обаче Пекин вече не може да си позволи същото и търси път към Брюксел.

Към момента най-големите китайски инвестиции в ЕС са влезли във Великобритания. Следват Германия, Италия и Франция. От източноевропейските държави най-големи инвестиции е получила Унгария. Балканите обаче бързо стават нов фокус за Пекин, а конкретно у нас са влезли между 130 и 200 милиона долара за последните 20 години.

Досега китайски премиер не е посещавал за повече от няколко часа България. Четири днeвна сериозна програма на дипломатически език показва много значително внимание към държавата ни. Следващата среща на върха „16+1“ е планирана за 2019 година, а домакин ще бъде Хърватия.