Северноатлантическият алианс стъпва на Западните Балкани с първата си военна база. Албания възнамерява да я построи в град Кучова, като става въпрос за авиоинсталация. Любопитно е, че това написа в профила си във Facebook премиерът на балканската държава Еди Рама.

Съветът на НАТО е решил да инвестира 50 милиона евро, за да модернизира въздушната база в Кучова, на 80 км южно от столицата Тирана. Там има военновъздушна база от десетилетия, но в момента е занемарена. Базата ще бъде използвана от Албания и от НАТО за операции по въздушни доставки, логистична подкрепа, охрана на въздушното пространство, тренировки и учения.

До 1990 г. Кучова се нарича Сталин и е затворен военен обект. Днес градът е с 50 000 жители и е важен център на петролния бизнес като част от инфраструктурна връзка с пристанището Вльора.

Албанският премиер съобщи също, че се водят разговори със САЩ за бъдещо модернизиране на албанския военновъздушен капацитет.

Албания и Хърватия станаха членове на НАТО на церемония във Вашингтон през 2009 г. Двете страни получиха покана за членство през април 2008 г. на срещата на върха в Букурещ. Заедно със Загреб и Тирана към НАТО можеше да се присъедини и друга балканска държава – Македония, но Гърция наложи вето на поканата към Скопие за членство заради спора за името на бившата югославска република

С този ход НАТО потвърждава ангажимента си към Западните Балкани, след като в самия край на юли шефът на обединеното командване на Алианса в Неапол посети Косово, а преди това на среща в Брюксел на 11 юли организацията отново обяви, че продължава присъствието си в размирния регион. Операцията Kosovo Force е най-дългата актуална инициатива на НАТО, тя е базирана в Прищина и в нея участват над 4000 войници от 28 държави.

Новият министър на отбраната на Великобритания Гавин Уилямсън също обеща засилена поддръжка в рамките на НАТО за Западните Балкани. Лондон е ангажиран особено активно и в мисия на ЕС в Босна и Херцеговина. Членство в НАТО на страните от Западните Балкани гарантира спокойствие за широкия балкански регион и Югоизточна Европа, но пред страните там все още стоят много нерешени въпроси. Особено сложно изглежда положението в Босна и Херцеговина, където нещата са усложнени от гледна точка на устройството на това държавно образувание, съставено от три части.