След срещата на Доналд Тръмп с Ким Чен Ун, сега американският президент проведе пореден колоритен диалог със своя руски колега Владимир Путин. Въпреки огромния интерес и традиционно високите залози, двамата по-скоро оставят зад гърба си една среща, богата на медийно съдържание, но с малко реални измерения.

Закономерно, Тръмп бе този, чието поведение бе следено повече и който понесе голямата част от негативните коментари след срещата. Няма как да бъде иначе, след като той е най-неортодоксалният президент в Белия дом от доста време насам.

„Срещата между него и руския президент Владимир Путин представлява хлъзгав склон към един по-мрачен свят“ – с този критичен коментар излезе британското издание The Guardian, което определи Тръмп като „приятел на диктатори“. Той „унищожава съюзи с демокрации“, като в същото време „се сприятелява с авторитарни лидери“. Отново бе коментирана позицията на Тръмп, че Крим принадлежи на Русия и че Русия трябва да бъде върната в Г-7. Изводът – той постоянно застава на страната на Путин срещу собствените интереси на Америка и на нейните съюзници.

У дома, американските медии също не пропуснаха да излязат с язвителни коментари спрямо своя президент. Той бе посрещнат от вълна от критики в САЩ, след като защити Русия срещу обвиненията, че страната се е намесила в изборите през 2016 г. На срещата във Финландия, Тръмп отрече твърденията на американските разузнавателни служби като заяви, че Русия няма причина да се намесва. Особено критичен бе New York Daily News, който излезе с провокативна карикатура и обвини Тръмп в предателство.

На свой ред, Путин също не наруши вече добре познатия сюжет. Той каза, че никой от военните му служители не се е намесвал по какъвто и да е начин в изборите в САЩ. Обяви и Крим за приключен въпрос и дори предложи на американците да разпитат руски служители относно предполагаемата намеса в изборите от ноември 2016 г. – нещо, което трудно можем да приемем сериозно.

На пръв поглед, завършилата среща на върха реално даде на света тъкмо това, което Путин искаше от самото начало – да бъде признат от човека, който би трябвало да бъде лидер на свободния свят, за легитимен член на клуба на водещите сили.

Повечето водещи американски и западни медии подложиха американския президент Доналд Тръмп на унищожителна критика заради поведението му по време на срещата. Истината обаче е, че тази среща не бе по-различна от историческото ръкостискане с Ким Чен Ун – повече протоколна и храна за медиите, отколкото с реални и дълготрайни измерения. Защото ако и Тръмп, и Путин са доказали нещо, то това е, че между това, което казват, и това, което правят, често има голямо разминаване.