Комбинираното влияние на Пол Маккартни, Ани Ленъкс, Пласидо Доминго и Дейвид Гета не беше достатъчно, за да убеди членовете на Европейския парламент да направят значителни промени в закона за авторското право.

Те бяха сред 1300 музиканти, които призоваха политиците да приемат закон, който принуждава сайтове като YouTube и Facebook да използват филтри, които биха спрели потребителите да качват незаконно музиката си. Германският евродепутат Аксел Вос отговаряше за прокарването на законодателството и наскоро публикува видео, предназначено да противодейства на това, което той нарича „фалшиви новини“ за законодателството.

Музикантите са измамени и губят пари, твърдяха те, въпреки че уебсайтовете правят огромни печалби от работата им. Критиците на предложението обаче заявиха, че законите ще потискат творчеството. Ръководителят на Creative Commons Райън Меркли отбеляза, че Бийтълс щеше да бъде възпрепятстван да изпълнява кавър версии според предложените правила.

За обикновените потребители това би довело до изтегляне от мрежата по време на качване на текст, музика и видеоклипове, публикувани в блогове, социални мрежи и секции с коментари, подобно на спорната система за идентифициране на съдържанието на YouTube Content ID.

В крайна сметка членовете на ЕП решиха, че промените са необходими повече дебати и изпратиха предложенията обратно в Парламента. С 318 гласа „против“ и 278 „за“ евродепутатите отхвърлиха спорната директива за авторското право, чиито противници твърдят, че рискува да наложи безпрецедентна цензура в интернет.

Основните теми за разногласие са членовете 11 и 13. Член 11 се отнася до закрилата на публикациите в пресата при използването им онлайн – той пренася в цифровата ера авторските права от старата директива 2001/29/ЕО и предвижда, че те се погасяват 20 години след първоначалното публикуване.

Член 13 предвижда доставчиците на услуги, които съхраняват големи обеми произведения и други обекти, качени от техните ползватели, и осигуряват на публиката достъп до тях, да предприемат в сътрудничество с носителите на права мерки за гарантиране на защитата или за недопускането на нарушаването им в техните услуги.

Двете страни несъмнено ще засилят своите кампании в същото време преди неизбежния нов сблъсък.