Германският канцлер Ангела Меркел подкрепи идеята за създаване на „реална, истинска“ армия на Европейския съюз, тъй като геополитическите съюзи са преначертават по целия свят.

Меркел разговаря с евродепутатите в Страсбург във вторник (13 ноември), за да подкрепи призива на френския президент Емануел Макрон миналата седмица за европейска армия и да смъмри американския президент Доналд Тръмп, който съобщи в Twitter, че идеята е „обидна“.

Германският канцлер, която вече обяви, че това е последният ѝ мандат, също така призова за Европейски съвет за сигурност с ротационно председателство на всяка държава-членка на ЕС, „където решенията могат да се вземат по-бързо“.

„Времето, в което можем да разчитаме на другите, е минало. Трябва да вземем съдбата си в собствените си ръце, ако искаме да защитим нашата общност“, каза Меркел пред Европейския парламент.

Тя заяви още, че страните от ЕС трябва да координират повече външната си политика и да останат единни в света.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви през септември, че изпълнителният орган на ЕС ще предложи нови правила, които да оформят някои въпроси на външната политика чрез решенията на мнозинството, а не единодушието между държавите-членки, за да се избегнат страните от ЕС да блокират общите позиции.

Меркел призова за сили на ЕС за бързо реагиране, които ще се превърнат в реална армия, която ще бъде „допълнение“ към НАТО, военния съюз, в който повечето страни-членки на ЕС участват заедно със САЩ и Канада.

„Това, което е наистина важно, ако погледнем случилото се през миналата година, е, че трябва да работим върху една визия за това един ден да създадем истинска европейска армия“, каза Меркел на фона на бурни аплодисменти.

През уикенда Меркел, Макрон, Тръмп и други световни лидери отбелязаха 100-годишнината от края на Първата световна война в Париж.

Действително, подобен нов орган ще даде нужната гъвкавост и бърза реакция в сравнение със сегашните тромави процедури на Евросъюза. Изказванията на Меркел обаче лесно могат да попаднат под формулата „твърде малко и твърде късно“.

Меркел, която е начело на Германия от 2005 г. насам и повече от десетилетие се сочи за движещата сила зад много от случващото се в ЕС, избира да прави такива изказвания в момент, когато тя е на път да напусне властта. В този смисъл, посланията са по-скоро пожелателни, отколкото с реална тежест, и от следващия Европарламент, който ще се сформира през пролетта на 2019 г., ще зависи много повече за такива развития в областта на общата външна и отбранителна политика на Съюза.