По време на тоста си на приветствения банкет за гостите, присъстващи на форума „Един пояс, един път“, китайският президент Си Дзинпин подчерта, че историята на човечеството се развива успоредно с културното приобщаване.

Повече от 1500 делегати от над 130 държави се събраха в Пекин в неделя за двудневния форум.

„Пекин е международен метрополис, където Изтока и Запада се срещат и взаимодействат“, отбелязва президентът Си. „Градът показва как хората могат да живеят в общество с обща съдба, тъй като се превръща от малък град в историята в метрополис.“

Той обясни, че в китайската столица хората могат да посетят древния Императорски дворец, Великата китайска стена, Небесния храм, както и модерните Птиче гнездо, Воден куб и Национален център за сценични изкуства.

Хората се радват, както на китайската традиционна Пекинска опера, така и на западния балет и симфония. Хората виждат китайски младежи в дрехи от световни марки, както и чуждестранни приятели, които се разхождат по местните хунтонги (традиционни китайски улички) и говорят на китайски език.

„Преди около 2000 години нашите прадеди откриха древния „Път на коприната“ с просто желание за приятелски обмен“, каза Си. „Днес ние следваме духа на „Пътя на коприната“ и провеждаме широки консултации в изграждането на „Един пояс, един път“.

Си изрази надеждите си за инициативата, като каза, че тя е продължение на историческата тенденция и правилен избор за бъдещето.

Той подчерта, че хората се стремят към културен обмен, към мирен свят, към общо развитие и към добър живот чрез общи усилия, които ще имат голямо въздействие и ще донесат ползи за бъдещите поколения.

„В културно интегрираната столица първият ден от форума „Един пояс, един път“ за международно сътрудничество бе проведен успешно с енергични дискусии и ползотворни резултати“, добави китайският президент.
Срещата на лидерите на кръглата маса за съвместно планиране ще се проведе край езерото Янчи в понеделник.

„Ние вървим по път, пълен с надежди“, каза Си.