Рестартът на проекта “АЕЦ” Белене бе една от основните теми на предаването “На линия” с Георги Коритаров” по БГ Радио на 09.06.2018г.

За интереса на Китайската национална ядрена корпорация към на проекта „АЕЦ“ Белене, въпреки приоритетите си за изграждане на атомни електроцентрали предимно с Китайски реактори, коментира г-н Цън Цон, председателят на Съвета за икономически и дипломатически отношения и собственик на Тераленд Груп.

„За България е важно да води преговорите за „АЕЦ“ Белене със самочувствие, защитавайки интересите на всички страни по сделката. Това са едни от най-важните елементи при един преговор. Защото, когато има дори и един недоволен и ощетен от една сделка, проектът е обречен на провал. Затова всичко трябва да се случи така, че всеки да остане доволен от масата за преговори и след това да продължим и с други проекти.“ – Цън Цон

Значимо ли е за Китай да реализира пробив с изграждане на атомна електроцентрала на територията на ЕС и какви са шансовете за новото геополитическо начало на Китай в рамките на ЕС чрез финансирането и изграждането на АЕЦ „Белене“.