Европейският съюз и Великобритания ще преговарят отсега нататък непрестанно. Това заяви главният преговарящ за Брекзит на ЕС Мишел Барние. Той припомни, че преговорите за излизането на Великобритания от съюза навлизат в последната си фаза.

Представителят на Съюза подчерта, че ще има редовни срещи с британския министър за Брекзит Доминик Рааб.  Двете страни все още не са постигнали споразумение за избягване на „твърда“ граница с Ирландия. Постигнат е напредък в сферата на сътрудничеството в сигурността и външната политика за разлика от бъдещите икономически отношения.

Барние каза, че всяко споразумение с Великобритания за бъдещите им отношения трябва да спазва правилата на единния пазар на ЕС. Той поясни, че при преговорната сесия през юли двете страни са се доближили до намирането на споразумение за сътрудничество в областта на сигурността след Брекзит, но все още са далеч от споразумение за бъдещите им икономически отношения.

„Това партньорство трябва да уважава единния пазар и основите на европейския проект и ако това е добре разбрано, ние можем да приключим успешно преговорите“, каза Барние. Той подчерта, че сделката с Великобритания трябва да бъде постигната не по-късно от ранния ноември и че ЕС не работи за изход „Брекзит без сделка“, въпреки че трябва да се подготви за това.

От своя страна Рааб отбеляза, че е уверен, че до октомври може да бъде постигнато споразумение.

„Ако имаме тази амбиция, този прагматизъм и тази енергия от двете страни, уверен съм, че можем да сключим споразумение до октомври“, обяви британският министър след разговорите. „Все още има различия, ние проведохме честен разговор за тях“, добави той.

Британският министър отбеляза, че иска страните да се опитат да постигнат споразумение на политическо ниво, което те до момента не са успели да постигнат на техническите преговори.

Успоредно с това, в Шотландия се надига нова вълна на протести с искане за втори референдум дали Великобритания да напусне Европейския съюз. Мнозинството хора в Шотландия са „за” оставане в съюза. В случай, че Великобритания напусне окончателно ЕС, шотландците заплашват с нов референдум за независимост. Последното проучване на общественото мнение в цялото Обединено кралство показва, че 45 процента от анкетираните са за нов референдум, а 34 процента са против.