На фона на широко разпространената параноя по отношение на опасенията за сигурността около китайските технологични гиганти, столицата Пекин сега предизвиква САЩ за глобално технологично господство.

Новият доклад на CB Insights показва колко бързо Пекин доближава Силициевата долина – регион, който отдавна е признат за епицентър на икономиката на иновациите в областта на технологиите. Според доклада за глобалните технологични центрове, Силициевата долина все още е доминираща за момента, като има най-голямо предимство в броя на кръговете за финансиране на младите компании.

„От 2012 г. базираните в Силициевата технологична компании са направили общо 12 000 сделки, следвани от компаниите в Ню Йорк с 5 000 сделки“, се казва в доклада. „За финансиране компаниите от Силициевата долина донесоха общо 140 милиарда долара, а Пекин следва със 75 милиарда долара.“

Но всичко това се променя с бързи темпове: „Пекин и Шанхай са готови да бъдат технологичните центрове на бъдещето“, се казва в доклада. „Те водят сред центровете за високи растежи, за най-много компании от типа „еднорог“, при финансирането в особено големи размери и при големите излизания на борсата. Създаването на компании там също се ускорява.“

Докладът посочва няколко причини, според които Пекин и в по-малка степен Шанхай може да надмине Силициевата долина през следващите години. Първият е излизанията на борсата, които регионът отчита.

„Излишъкът на печалбите помага да се натрупа нов капитал в екосистемата, тъй като инвеститорите не искат да пропуснат следващия голям борсов дебют. JD.com и Alibaba бяха едни от най-големите излизания в световен мащаб през изследвания период и ще захранват още повече ресурси и таланти“, се казва в доклада.

Той също така отбелязва, че от 2012 г. насам Пекин е имал 30 излизания на борсата на стойност над 100 милиона долара, включително JD.com, чието IPO е оценено на около 26 милиарда долара. Шанхай има 20 борсови дебюта, оценени на над 100 милиона долара.

Вторият фактор: Пекин и други азиатски технологични центрове се възползват от чековата книжка на японския гигант Softbank. Портфолиото на японското холдингово дружество включва повече от 65 компании в азиатските центрове, показвайки как един единствен инвеститор стимулира възхода на технологиите в цяла Югоизточна Азия.

За момента Силициевата долина продължава да води в световен мащаб с 57 еднорога, докато Пекин е с 29, а Шанхай – с 11. Но през първото тримесечие на 2018 г. Шанхай и Пекин комбинирано имат 3 нови еднорога, също колкото Силициевата долина.

И докато Пекин и Шанхай изостават от Силиконовата долина по отношение на сделките с рисков капитал, в САЩ отбелязват слабо намаление на броя на сделките през последните две години. Междувременно растежът на сделките за рискови активи в Пекин и Шанхай се засилва.