Пекин и Вашингтон си размениха ответни словесни удари относно инициативата „Един пояс, един път“. Държавният глава на Китай Си Дзинпин защити проекта, след като вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс отправи сериозна критика срещу инициативата.

На срещата на върха на форума за Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Папуа-Нова Гвинея, Пенс говори за „авторитаризма и агресията“ зад „Един пояс, един път“ и посочи, че Вашингтон има „по-добър вариант“ на икономическо сътрудничество от този на Пекин.

Главното възражение на Майк Пенс бе относно това, което Вашингтон определя като „дългова дипломация“, водена от Китай. Пенс подчерта, че Китай има място в американската визия, но само ако избере да уважава суверенитета на съседните държави, стреми се към свободна, справедлива и реципрочна търговия и спазва човешките права и свободи.

В отговор, лично държавният глава на Китай Си Дзинпин защити инициативата и изтъкна нейният всеобхватен характер, който позволява на всяка държава да участва, водена единствено от собствените си интереси.

„Тя не е предназначена да служи на скрита геополитическа програма, не е насочена срещу никого и не изключва никого. Тя не е капан, както някои хора я определят“, заяви китайският президент.

Вторият форум „Един пояс – един път“ ще се състои през април 2019 г. в Китай, стана ясно още от изказването му.

Именно гъвкавият характер на инициативата е определян като нейния най-голям плюс. В рамките на „Един пояс, един път“ няма обща йерархична структура, няма протоколи за членство, няма излишни повели, няма и предварително установени стандарти, които участниците в инициативата трябва да спазват безрезервно.

Освен това, инициативата не е ограничена географски и вече има много случаи, в които тези инвестиции са логични и работят много добре. „Един пояс, един път“ може да изиграе важна роля в големи инфраструктурни проекти като пътища, железопътни линии, в енергетиката или пристанищата.

Неотдавна Българската и Китайската банки за развитие подписаха споразумение за 1.5 милиарда евро, което предвижда договаряне на финансиране за следващите 5 години по инициативата „Един пояс, един път“. Това е най-големият проект от финансовата инициатива на Китайската банка за развитие в рамките на Междубанковата асоциация на Китай и страните от Централна и Източна Европа.