„Ислямска държава“ разполага с близо 30 000 членове в Сирия и Ирак, които са разпределени почти поравно в двете страни. Глобалната мрежа на терористичната групировка представлява нарастваща заплаха, също като тази на „Ал Каида“, се казва в нов доклад на Съвета за сигурност на ООН.

В изготвения от експерти доклад до Съвета за сигурност на ООН, разпространен вчера, се казва също, че вероятно в Сирия и Ирак ще оцелее една „прикрита версия“, с намалена численост, на ядрото на „Ислямска държава“, която има „значителен“ брой свързани с нея поддръжници в Афганистан, Либия, Южна Азия и Западна Африка.

Според доклада глобалната мрежа на Ал Каида „продължава да показва издръжливост“, като свързаните с нея групировки и съюзници са много по-силни от Ислямска държава, включително в Сомалия, Южна Азия и районът Сахел в Африка.

Макар че много бойци и командири от ИД са били убити в боевете, а много други бойци и поддръжници са напуснали района на конфликта, експертите казват, че голям брой все още се намират в Сирия и Ирак, като някои се бият, а „други се укриват сред подкрепящи ги общности и градски райони“.

В доклада се отбелязва, че оценката за настоящия брой джихадисти в Ирак и Сирия е получена от правителства, които не са посочени поименно. Предполагаемият брой между 20 000 и 30 000 включва “значителен компонент от хиляди активни чуждестранни терористи”, посочват експертите.

Предстои да се види дали ще има смяна на самия връх на ръководството на организацията, след като стана ясно, че лидерът на „Ислямска държава“ Абу Бакр ал-Багдади е бил тежко ранен. Той пое ръководството на „Ислямска държава“ през юли 2014 г., когато от джамия в Мосул провъзгласи създаването на Ислямски халифат в Близкия изток.

Потокът от чуждестранни бойци към ИД в Сирия и Ирак е спрял, но потокът в обратна посока, макар и по-бавен от очакваното, продължава да е сериозно предизвикателство според доклада. По-рано този месец седмина бойци на „Ислямска държава“ бяха депортирани в Македония. Те са били радакализирани от проповедници в джамия в Скопие, която от години се счита за проводник на крайни ислямски виждания и място за вербуване на бойци за „Ислямска държава“.