Педро Санчес се закле като премиер на Испания, ден след като лидерът на Социалистическата партия успешно измести предшественика си Мариано Рахой, който вчера загуби вот на недоверие в парламента.

До вота на недоверие се стигна след голямо корупционно дело, опетнило репутацията на консерваторите от Народната партия. На днешното полагане на клетва присъства и самият Рахой. Педро Санчес е седмият премиер на Испания от края на диктатурата на Франко през 1975 г.

Санчес се закле в лоялност към краля и Конституцията на Испания. Той го стори, без да се закълне в Библията или Разпятието, което се случва за първи път след възстановяването на демокрацията в Испания.

Парламентът гласува със 180 гласа „за“ срещу 169 „против“ за свалянето от власт на правителството на Рахой и заместването му от правителство, ръководено от Педро Санчес. Един депутат се въздържа.

Испания е четвъртата най-голяма икономика в еврозоната и влиятелен член на Европейския съюз. Санчес и неговата партия са твърди поддръжници на ЕС и единната валута.

Санчес обеща да се бори с корупцията и да помогне на онези испанци, засегнати от орязването на публичните разходи, продължило с години при управлението на Рахой. Той също така обеща да проведе избори скоро, без да определя дата.

Новият премиер ще ръководи правителство на малцинството и ще се нуждае от подкрепата както на крайнолявата партия „Подемос“, така и на няколко регионални партии и каталунските сепаратисти, за да направят нещо в управлението.

Санчес обеща да започне преговори със сепаратисткия лидер на Каталуния, която ще възстанови голямата степен на самоуправление. Каталунското правителство, ръководено от Ким Тора, днес също положи клетва и встъпи в длъжност. Тора е близък съратник на бившия каталунски лидер Карлос Пучдемон.