САЩ предприеха безпрецедентни стъпки за ограничаване на продажбата на модерни компютърни чипове на Китай, ескалирайки усилията за ограничаване на технологичните и военни амбиции на Пекин. Тези ходове са предназначени да прекратят доставките на критична технология за Китай, която може да се използва в различни сектори, включително модерни компютри и производство на оръжия.

Мерките отбелязват най-значимото действие на Вашингтон срещу Пекин по отношение на износа на технологии от десетилетия, което ескалира търговската битка между двете най-мощни икономики в света, продължаваща вече няколко години.

Съобщава се, че след контрола върху износа, Apple е отложила плановете си да използва чипове памет от китайската Yangtze Memory Technologies в своите продукти. Влиятелният финансов ежедневник Nikkei съобщи, че Apple е планирала да използва чиповете в iPhone, продавани в Китай.

Какви действия са предприели САЩ?

На 7 октомври 2022 г. администрацията на Байдън наложи широкообхватен набор от ограничителни мерки върху износа, който включва мерки за забраната на достъпа на Китай до определени полупроводникови чипове и оборудване за производство на чипове. Съгласно правилата американските компании трябва да спрат да доставят на китайските производители на чипове оборудване, чрез което може да произвеждат относително усъвършенствани чипове, освен ако първо не получат лиценз.

Новите разпоредби също добавят контрол върху някои полупроводникови производствени артикули и транзакции за специфични крайни употреби на някои интегрални схеми или чипове. САЩ също искат да увеличат своя контрол върху износа, за да включат полупроводникови продукти и софтуер, технологии и други неща, използвани за разработване и производство на интегрални схеми. Като допълнително ограничение на гражданите на САЩ и притежателите на зелена карта също ще бъде забранено да работят по определени технологии за китайски компании и организации.

Какви продукти са блокирани от санкциите?

Ограниченията за износ ще включват компютърни чипове от висок клас, като A100/H100 на NVIDIA и GPU на Intel (Ponte Vecchio), посочва Брейди Уанг, асоцииран директор на Counterpoint Research в Хонконг.[i] Правилата, някои от които влизат в сила незабавно, се основават на ограниченията, изпратени в писма по-рано тази година до водещите производители на подобна технология като KLA, Lam Research и Applied Materials, изискващи от тях да спрат доставките на оборудване до фабрики, изцяло притежавани от Китай, и произвеждащи модерни логически чипове.

Министерството на търговията на САЩ заяви, че контролът върху износа „ограничава способността на Китай да получава усъвършенствани изчислителни чипове, да разработва и поддържа суперкомпютри и да произвежда усъвършенствани полупроводници“.

Колко значими са новите ходове на Белия дом?

Забраната за чипове беше описана от опитния китайски анализатор Бил Бишоп като „мащабна ескалация“ на набиращото скорост търговско и геополитическо напрежение между САЩ и Китай. „Ние всички все още се опитваме да разберем въздействието на новите контроли“, пише той в своя бюлетин Sinocism, „и честно казано, мисля, че мнозина подценяват колко важни са те, както за веригите за доставка на технологии, така и за бъдещото развитие, но в по-широк план за отношенията на САЩ с Китай”.

Международната изследователска фирма GlobalData заяви, че стъпката от страна на САЩ „надхвърля полупроводниковата индустрия“ и не е нищо по-малко от борба за лидерството на световната икономика. „Става въпрос за доминирането на изкуствения интелект“, изтъква Хосеп Бори, директор по тематични изследвания на фирмата, „което е в основата на това, което мнозина наричат ​​петата индустриална революция, и в крайна сметка за глобалното икономическо лидерство през следващите няколко десетилетия.“

„Съединените щати казват на Китай, „AI технологията е бъдещето; ние и нашите съюзници отиваме там – а вие не можете да дойдете“, казва Грегъри Алън, директор на проекта за управление на ИИ в Центъра за стратегически и международни изследвания, мозъчен тръст във Вашингтон, окръг Колумбия.

Крис Милър, професор в университета Тъфтс и автор на скорошната книга Chip War: The Fight for the World’s Most Critical Technology, казва, че новата блокада на износа е различна от всичко, виждано от Студената война насам. „Логиката е да ги забавим по всички възможни начини“, коментира той.

Въпреки че имат още една година, за да се съобразят с ограниченията, производителите на полупроводници в Азия като водещата на пазара тайванска компания TSMC, SK Hynix и Samsung също са застрашени от тях. Кредитният анализатор на S&P Global Ratings Клифърд Курц коментира: „Много от азиатско-тихоокеанските технологични лидери, които оценяваме в нашите кредитни системи, имат финансовата сила да поемат удара поне през следващите 12 месеца. Но в по-дългосрочен план последиците от рейтинга са очевидно отрицателни.“

Действията на САЩ се възползват от продължилия десетилетие бум на изкуствения интелект, при който новите пробиви са съчетани с напредъка в изчислителната мощ. Пионерските нови проекти често включват алгоритми за машинно обучение, обучени на суперкомпютри със стотици или хиляди графични процесори, чипове, първоначално предназначени за игри, но също така идеални за изпълнение на необходимите математически операции. Това оставя китайските AI амбиции силно зависими от американския хардуер.

Baidu, водещият китайски доставчик на уеб търсене и ключов играч в облачните AI услуги и автономното шофиране, също използва широко чипове на Nvidia в своите центрове за данни. Миналия октомври компанията обяви един от най-големите в света AI модели за генериране на език, изграден с помощта на хардуер на Nvidia.

ByteDance, китайската компания зад социалния феномен TikTok и нейния партньор в Китай Douyin, разчитат на хардуера на Nvidia, за да обучат своите алгоритми за препоръки, според собствената си софтуерна документация. Няколко китайски компании, включително Alibaba и Baidu, разработват силициеви чипове, предназначени да се конкурират с тези на Nvidia и AMD, но всички те изискват производство извън Китай, което сега е забранено. Големите технологични компании в Китай – както и в САЩ – направиха големите AI модели все по-централни за приложения, включително търсене в мрежата, препоръчване на продукти, превод и анализ на език, разпознаване на изображения и видео и автономно шофиране. Същият напредък на AI се очаква да трансформира военната технология през идните години и да оформи начина, по който САЩ и Китай се сблъскват с въпроси като инвазията на Русия в Украйна и претенциите на Тайван за независимост.

„Администрацията на Байдън вярва, че шумът около трансформиращия потенциал на AI във военни приложения е реален“, казва Алън от CSIS. „Съединените щати също имат доста добро разбиране за това кои компютърни чипове влизат в китайските военни AI системи и те са американски, което се разглежда като неприемливо.“

Nvidia има много клиенти в Китай, но в момента не продава в Русия. Компанията каза, че новите мерки са засегнали бизнес, който е генерирал около 400 милиона долара приходи през последното си фискално тримесечие. AMD посочи, че мерките изглежда засягат продажбите на един от нейните графични процесори от висок клас в Китай и Русия. Компанията не вярва, че ограниченията ще имат съществен ефект върху нейния бизнес.[ii]

Може ли Китай вместо това да използва местно произведени чипове?

Новите експортни ограничения допринасят за постоянния спад в отношенията между САЩ и Китай през последните години, въпреки десетилетията на технологична взаимозависимост, по време на които китайското производство се превърна в основата на американската технологична индустрия. През последните години правителството на САЩ се опита да поеме по-активна роля в стимулирането на местната AI индустрия и производството на чипове поради повишеното чувство за конкуренция с Китай. Азиатският гигант консумира повече от три четвърти от полупроводниците, продавани в световен мащаб, но произвежда само около 15% от световното производство. Експертите казват, че собствените производители на оборудване в Китай към момента изостават четири до пет години зад задграничните си колеги, което ги прави неподходящи като незабавни заместители на оборудване, изгубено от американски доставчици като KLA Corp, Applied Materials и Lam Research.

Boston Consulting Group изчисли през 2021 г., че една страна ще се нуждае от поне 1 трилион долара допълнителни първоначални инвестиции, за да изгради напълно самостоятелни местни вериги за доставка на чипове. Новите ограничения може да насърчат китайските производители на чипове да се опитат да произвеждат усъвършенствани чипове, като използват креативни инженерни решения с по-стари технологии, които не са предмет на санкциите.

Брейди Уанг от Counterpoint добавя: „Последните ограничения на САЩ значително ще забавят напредналата полупроводникова индустрия на Китай и производни технологии, включително AI, суперкомпютри, обучение за самостоятелно шофиране и т.н.“ Вместо това Китай може да бъде принуден да концентрира производствения си капацитет върху зрели технологии и да използва услугата извън Китай.

Как реагира Китай?

Китайската асоциация на полупроводниковата индустрия заяви в изявление, че се надява правителството на САЩ да отмени решението си и да се върне към процесите на международни търговски преговори.

Значението на технологичната самодостатъчност, което вече беше приоритет за Си през последното десетилетие, изплува като тема на тазгодишния конгрес, като Си Дзинпин подчерта враждебността на чуждестранните съперници. Експерти обаче казаха, че Пекин може да има малко начини да принуди Вашингтон да се върне на масата. Продължаващият конгрес означава, че реакцията на Пекин е била приглушена, но за мнозина възможностите на Китай са ограничени отвъд реципрочно ограничаване на достъпа на САЩ до важните редки земни метали, които Китай контролира. Това е така, тъй като много привидно очевидни действия, като атака срещу гиганти като Apple, също биха нанесли много щети на самата китайска икономика. Санкции срещу Boeing например биха имали смисъл, но те вече са предмет на такива. Друга област, която евентуално може да се превърне в сериозно конфликтно поле, са редките земни метали.

Какво ще се случи след това?

Акциите на няколко китайски технологични фирми, както и на Nvidia и AMD, паднаха тази седмица, докато обхватът на ограниченията стана ясен в очите на инвеститорите. Министерството на търговията на САЩ предупреди Nvidia и AMD миналия месец, че ще трябва да спрат износа на усъвършенствани AI чипове за Китай, но правилата, обявени миналата седмица, са много по-широки. Новите правила за износ допринасят за тежки 18 месеца за китайските технологични фирми, след широка правителствена репресия, насочена към по-строго регулиране на индустрията след години на свободен растеж.

Откъсването от американски чипове може значително да забави китайските AI проекти. Водещият местен производител на чипове в Китай, Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), произвежда чипове, които изостават с няколко поколения от тези на TSMC, Samsung и Intel. В момента SMIC произвежда чипове в това, което индустрията нарича 14-нанометрово поколение процеси за производство на чипове: величина-препратка към това колко плътно компонентите могат да бъдат опаковани върху чип. Един от 5-нанометровото поколение полупроводникови технологии е приблизително три пъти по-бърз или по-ефективен от 14-нанометров, поради по-голямата плътност на транзисторите и други подобрения в дизайна. Междувременно TSMC и Samsung преминаха към по-напреднали 5-нанометрови и 3-нанометрови процеси. SMIC наскоро заяви, че може да произвежда 7-нанометрови чипове, макар и в малък обем.[iii]

Капацитетът на всяка китайска компания да бъде в крак с напредъка в производството на чипове е ограничен от липсата на достъп до водещи машини за ултравиолетова литография, необходими за производството на чипове с компоненти, по-малки от тези на 7-нанометровото поколение. Единственият друг производител – базираната в Холандия ASML – блокира износа за Китай по искане на правителството на САЩ.[iv] ASML, холандски производител на инструменти за производство на полупроводници от висок клас, който има офиси в САЩ и много служители в страната, незабавно инструктира своя персонал отвъд Океана да замрази взаимодействието си с китайски клиенти.

„Служителите на ASML в САЩ трябва да се въздържат – пряко или непряко – от обслужване, доставка или предоставяне на поддръжка на клиенти в Китай до второ нареждане, докато ASML активно оценява кои конкретни фабрики са засегнати от това ограничение“, каза компанията на служителите във вътрешен писмо миналата седмица, потвърди говорител на ASML.

Друг доставчик на оборудване, Applied Materials, посочи, че експортните ограничения ще му попречат да реализира продажби от около 400 милиона долара през четвъртото тримесечие.

Обичайно е за западните компании да спират широко износа веднага след новите ограничения в САЩ и след това да го възобновят по-късно, след като дешифрират правилата, коментират юристи. Но експерти по национална сигурност казват, че новите ограничения, които имат за цел да спрат Китай да произвежда усъвършенствани чипове, са сред най-строгите, въведени от Съединените щати.

Междувременно, министър-председателят на Сингапур Ли Сиен Лонг предупреди, че по-голямата пропаст между САЩ и Китай ще създаде „по-малко стабилен свят“.

„Последният ход на администрацията на Байдън е много сериозен, сигурен съм, че са го обмислили внимателно. Може да има много широки разклонения“, каза той на пресконференция в Австралия.

Най-важният въпрос сега е как ще се прилагат правилата. В краткосрочен план Вашингтон най-вероятно ще направи това, което възнамерява да направи – ще подкопае високопроизводителните изчислителни усилия на Китай. Ясно е обаче, че Пекин ще търси други страни, които имат опит в производството на чипове и може да се опитат да внасят контрабандно компоненти.


[i] Harrison, Virginia and Martin Farrer, What do US curbs on selling microchips to China mean for the global economy? The Guardian, October 19, 2022, достъпна на https://www.theguardian.com/world/2022/oct/19/what-do-us-curbs-on-selling-microchips-to-china-mean-for-the-global-economy

[ii] Clark, Don, U.S. Restricts Sales of Sophisticated Chips to China and Russia, New Work Times, August 31, 2022, достъпна на https://www.nytimes.com/2022/08/31/technology/gpu-chips-china-russia.html

[iii] Knight, Will, US Chip Sanctions ‘Kneecap’ China’s Tech Industry, Wired, October 12, 2022, достъпна на https://www.wired.com/story/us-chip-sanctions-kneecap-chinas-tech-industry/

[iv] Whalen, Jeanne, Western suppliers cut ties with Chinese chipmakers as U.S. curbs bite, Washington Post, October 17, 2022, достъпна на https://www.washingtonpost.com/technology/2022/10/17/export-controls-us-china-chips/