Европейската комисия съобщи, че до края на годината ще представи препоръки на държавите от ЕС в областта на предоставянето на гражданство. Говорител уточни, че тези мерки засягат схемите за присъждане на гражданство на инвеститори.

Комисията ще препоръча националните власти да извършват проверка на миналото на желаещите да получат гражданство от държава в ЕС.

Изготвянето на препоръките е свързано с данни, разпространени от неправителствена организация, според които 13 държави от ЕС (Австрия, Кипър, Люксембург, Малта, Гърция, Латвия, Португалия, Испания, Ирландия, Великобритания, България, Холандия и Франция) „продават“ гражданство на инвеститори, т. нар. „златни визи“.

Европейската комисия ще представи препоръките си за предоставяне на гражданство до края на годината.

Европейските „Златни визи“, които се купуват от граждани на страни извън Европейския съюз и дават право на европейско гражданство срещу инвестиция в икономиката на съответната страна, са най-търсени от китайци и руснаци. След тях се нареждат индийците и граждани на арабските страни от Близкия Изток, показват данните на International Tax Associates B.V.

В последните 10 години държавите от Европейския съюз са привлекли посредством системата на „Златна виза“ десетки милиарди евро инвестиции, показват още данните. Най-много пари влизат по тази схема в Испания – 970 милиона евро всяка година, следвана от Кипър с 900 милиона евро и Португалия с 670 милиона евро.

Само за периода 2007-2009 година в ЕС са издадени повече от 100 000 паспорта на хора от държави извън съюза. Испания води с 25 000 паспорта, втора е Унгария – 20 000.

Като граждани на ЕС, хората имат право да живеят и да се местят в рамките на Съюза без да бъдат дискриминирани заради своята националност. Могат да се установят в която и да е страна от ЕС, да гласуват и бъдат избирани, а зад граница да се ползват от консулска закрила от посолство или консулство на която и да е друга страна от Съюза. Тези и други предимства правят „европейското гражданство“ (т.е. паспорта на страна-членка) привлекателно за широк и понякога съмнителен кръг чуждестранни политици и бизнесмени.

Само през 2016 г. държавите-членки на ЕС са дали гражданство на почти 1 млн. граждани на трети страни. Най-много са мароканците получили гражданство през 2016 г. 101 300 души души от Мароко са получили гражданство в държава от Съюза. След тях най-много са гражданите на Албания – 67 500 души са получили паспорти на страни от ЕС.