Нова политическа партия стартира във Великобритания с амбицията да промени външнополитическия курс, взет от Лондон след референдума от 2016 г. Вдъхновена от движението En Marсhe на френския президент Еманюел Макрон, партията ще се опита да натрупа влияние в ключови области с висока подкрепа за членството в ЕС.

Само 13 месеца преди напускането на Великобритания, опонентите на Брекзит търсят начини да спрат това, което те наричат „най-голямата грешка на страната от Втората световна война насам“.

Партия „Обновление“ (Renew), казва, че ще се опита да поддържа дебата за Брекзит, тъй като според нея основните политически партии са изгубили връзка с избирателите, които се чувстват изоставени от политическия елит.

„Възнамеряваме да бъдем твърди по отношение на Брекзит и причините за това“, посочва главният стратег на партията Джеймс Торанс.

На референдума през 2016 г. 51,9 процента от британците, 17,4 милиона души, гласуваха за излизане от ЕС, докато 48,1 процента или 16,1 милиона души поискаха запазване на членството. Референдумът обаче няма задължителен правно обвързващ характер. Британският парламент трябва да приеме закон, който да задвижи процеса на излизане на страната от Европейския съюз, но поради тази незадължителност, е възможно да не се съобрази с резултатите от общественото допитване.

Веднага след резултатите, шотландският първи министър Никола Стърджън заяви, че Шотландия ще се опита да попречи на излизането на Великобритания от ЕС. От страна на Съюза Европейския съвет трябва да сключи споразумение с Великобритания, което да бъде одобрено от Европейския парламент. До момента на излизане на страната от общността, тя остава пълноправен член и трябва да спазва всички задължения по отношение на европейското си членство.

Премиерът Тереза Мей, чиито правителство и партия са разделени за Брекзит, разполага с едва осем месеца, за да постигне споразумение за оттегляне с ЕС, но настоява, че Великобритания ще напусне съюза на 29 март 2019 г.