Извънредното заседание  на ЕС, посветено на завършването на работата над споразумението за Брекзит, трябва да се проведе на 25 ноември. В същия ден Швейцария ще гласува не по-малко съдбовен избор, който напомня решението на Великобритания да напусне ЕС преди две години и половина.

Гласуването на 25 ноември ще определи дали швейцарското законодателство трябва да надделее над международните закони и споразумения, в ход, който неминуемо напомня на Брекзит. Избирателите в Швейцария ще гласуват за инициативата „Самоопределение“, която може да доведе до конституционна реформа. Народният вот може да постави началото на форма на „Swissexit“ спрямо сегашните правила на отношенията между страната и ЕС.

Поддръжниците, подкрепящи вота „За“ да си възвърнат контрола, базиран на местните швейцарските закони, приеха лозунга „Швейцарското право, а не чуждестранните съдии“. От своя страна, правителството твърди, че „международните договори защитават нашите интереси“.

Инициативата се стреми да промени начина, по който Швейцария третира международни споразумения, ако има някакъв конфликт между тези споразумения и конституционното право. Тя има за цел да закрепи в Конституцията какво трябва да се случи, когато една инициатива е несъвместима в определени области със съществуващо международно споразумение.

Швейцария има достъп до общия европейски пазар чрез свободното движение на хора и може да сключва свои търговски споразумения.

Смята се, че повече от 33 процента от сегашното швейцарско законодателство произхожда от европейското законодателство.

Евроскептичната десница от Швейцарската народна партия (UDC) преди това се е борила с референдуми за предоставяне на правна помощ на търсещите убежище, натурализация и др.

Референдумът този месец ще реши дали швейцарското законодателство е поставено над международното право. Някои от по-крайните ходове при завой към националното законодателство предвиждат Швейцария да напусне Европейската конвенция за правата на човека.